Vučić: Molio sam Japance da investiraju u Srbiju

Izvor: Press, 22.Okt.2010, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Molio sam Japance da investiraju u Srbiju

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže da je tokom sedmodnevne posete Japanu razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima o ukidanju viza za građane Srbije i ekonomskoj saradnji dveju zemalja
- Razgovarao sam sa više predstavnika Ministarstva spoljnih poslova, parlamentarnim viceministrom za spoljne poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i članom Gornjeg doma parlamenta i predsednikom Komiteta za poslove japanskog parlamenta. Sastao sam se sa predstavnicima više korporacija, direktorom „Micubišija" za Evropu, posetio sam „Tojotu"... I nije me bilo sramota, molio sam japanske investitore da dođu u Srbiju. Jer kad oni dođu, dolaze i japanski turisti, a kad nam godišnje dođe 100.000 japanskih turista, to je 200 miliona evra.
U kojim oblastima možemo da sarađujemo sa Japanom?
- U svakoj. Oni imaju problem sa visokom cenom radne snage u nekim zapadno-evropskim zemljama, tako da deo tih fabrika može da dođe u Srbiju, gde je cena radne snage niža. Preneo sam svojim sagovornicima da Srbija poseduje veliki potencijal u proizvodnji voćarskih i ratarskih kultura koje bi zadovoljile njihovo tržište. Uz pomoć japanskih stručnjaka mogli bismo da unapredimo standard i kvalitet proizvodnje i uz podršku japanskih firmi da obezbedimo tržište za izvoz.
Šta bi to Srbija mogla da proda Japanu?
- Mogli bismo mnogo toga da prodamo na njihovom tržištu, naročito trešnje, maline, jagode, kupine, genetski nemodifikovanu soju, kukuruz... Japan sve uvozi i tamo je sve skupo jer je transport skup. Ali, oni dovoze velike brodove u rumunsku luku Konstanca, a mi samo treba naše proizvode baržama da prebacimo do Konstance. Hrvatska zarađuje ogroman novac od Japanaca jer su nedavno napravili uzgajališta tune! Dobio sam obećanje da će sva njihova ekonomska odeljenja razgovarati o ulaganjima u Srbiju.
Kako Srbija i Japan mogu još da sarađuju?
- Japanci su spremni da Srbiju prime u projekat tzv. jenskih kredita. Oni daju kredit sa grejs periodom od pet do sedam godina, a onda plaćate kamatu od 0,5-0,8 odsto. Spremni su da daju kredit od 200 miliona evra čim nas prime u ovaj projekat, a mislim da bi ta pomoć mogla da bude i veća.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.