Izvor: Politika, 11.Jan.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užički gradonačelnik kaznio sebe i saradnike

Tihomir Petković platu sebi smanjio za 20 odsto, a za 10 odsto direktorima javnih preduzeća koji nisu smanjili troškove po preporuci vlade

Užice – Tanji je ovih dana koverat gradskim čelnicima i direktorima pojedinih javnih preduzeća u Užicu zbog – političke blamaže. Tako je, ukratko, svoju nesvakidašnju odluku da smanji sebi decembarsku platu za 20 odsto, a prvim saradnicima i petorici direktora 10 odsto, juče protumačio pred kamerama RTS-a užički gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tihomir Petković (SNS).

– Napravljen je propust, programi rada pojedinih javnih preduzeća za ovu godinu nisu bili dobro pripremljeni, niti u pojedinim delovima usklađeni sa prilikama. Zato je opozicija poentirala na sednici gradske skupštine na kojoj se o tome odlučivalo, doživeli smo političku blamažu. Smatram za taj propust odgovornim direktore tih preduzeća, gradske stručne službe, članove veća, zamenika gradonačelnika, pa i sebe naravno – obrazložio je Petković, predstavljen u tom TV prilogu kao primer za ugled.

A suština ovog slučaja, koju on u izjavi nije sasvim otkrio, odnosi se na to koliko oni što odlučuju u Užicu poštuju preporuku Vlade Srbije za smanjenje troškova reprezentacije, sponzorstava i donacija, ugovora o delu. Po toj preporuci valjalo je značajno smanjiti ova davanja u javnim preduzećima, s tim što se neki toga u predloženim programima rada nisu u potpunosti pridržavali.

Na te propuste pažnju u dovoljnoj meri nisu obratile ni gradsko veće ni stručne službe, ali je opozicija na skupštinskoj sednici uoči Nove godine glasno ukazala. Odbornik Demokratske stranke Ivan Filipović predočio je nepoštovanje vladine preporuke u pet javnih preduzeća („Gradska toplana”, „Niskogradnja”, „Veliki park”, „Aerodrom Ponikve” i „Agencija za stanogradnju”). Gradonačelnik je odgovornost prihvatio, pa smanjenjem plata kaznio sebe i saradnike.

A o snazi razloga za ovo „udaranje po džepu” verno svedoči primer direktora „Agencije za stanogradnju” Voja Đokovića. U prošloj godini troškovi za reprezentaciju ove gradske agencije nisu ni postojali, bili su „nula dinara”, a za 2015. je programom predviđeno da budu 20.000. Ta odluka Đokoviću, čija je direktorska plata oko 63.000, skinula je 6.300 dinara. – Znajući za preporuku vlade da troškove reprezentacije treba za 60 odsto smanjiti u odnosu na prošlogodišnje, što u mom primeru sa „nula dinara” nije ni primenjivo, nisam ni hteo to da menjam, nameravao sam da ni u 2015. nemam reprezentaciju. Ali predsednik Nadzornog odbora Agencije je insistirao da se za to planira 20.000, smatrajući da će biti kakve gradnje i drugih potreba. Šta ću, njegova reč je odlučila, a sada sam ja kažnjen – kaže za naš list Đoković.

Slično je prošao i direktor JP „Aerodrom Ponikve” Saša Savić, čiji su troškovi reprezentacije lane bili 400.000 dinara, od kojih je potrošeno 220.000. – U programu sam planirao da ostanu 400.000, jer kod poslova razminiranja aerodroma valja platiti troškove ishrane ekipama MUP-a Srbije, koje nam tim svojim radom donose značajne uštede, jer da smo privatne firme za taj poduhvat angažovali koštalo bi nas 100.000 evra više. Uostalom, ovakav predlog programa prošao je stručne službe i prihvatilo ga je gradsko veće, a onda na sednici skupštine, gde sam obrazložio potrebe, sve je protumačeno drukčije. Koga briga što često o svom trošku putujem u Beograd za službene potrebe, na dogovore oko oživljavanja aerodroma – ističe Savić.

Odluka o kazni iznenadila je i Zorana Šibalića, direktora „Gradske toplane”. On je, kaže, u programu rada tog preduzeća predvideo smanjenje reprezentacije upola, za 40 odsto smanjio davanja za sponzorstva, ali su ga dela plate koštali ugovori o delu. – Tu je bila preporuka da se vrednost tih ugovora smanji za 25 odsto. Lane sam u tu svrhu planirao 1,2 miliona, a potrošio 550.000 dinara. Za ovu godinu plan je bio 900.000 dinara, jer je naš kolektiv već stariji, ljudi idu na bolovanja, a posao ne može trpeti, pa po potrebi nove radnike treba privremeno angažovati. I zato sam, evo, kažnjen – objašnjava Šibalić.

A Užičani različito komentarišu ovaj potez gradonačelnika. Po jednima, red i štednju treba svuda uvesti, pa i na ličnom primeru to pokazati. Po drugima, postupak je više demagogija i parada, u vreme kad mnogo ozbiljnija gradska pitanja (kvalitet vode za piće i vazduha u gradu, nedostatak investicija, minus u budžetu, loše kadrovanje...) nisu rešena.

Branko Pejović

objavljeno: 11.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.