U čijem je interesu BG na vodi?

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čijem je interesu "BG na vodi"?

Aleksandar Jovičić iz SNS-a je naveo da će "Beograd na vodi" pokrenuti srpsku privredu, dok je Balša Božović iz DS-a istakao da on nije u interesu građana.

Na konstataciju da je današnje skupštinsko zasedanje bila prva prilika da se čuje šta svi misle o projektu "Beograd na vodi", Aleksandar Jovičić je istakao da nije saglasan s tim mišljenjem i da su o tom projektu rasprave vođene u proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu dana.

"Uostalom, to nije ideja od danas, o tome da se Beograd spusti na Savu razmišljali su i knjaz Miloš kao i svi pripadnici dinastije Karađorđević“, naveo je Aleksandar Jovićič tokom duela na B92 i dodao da do sada niko nije imao sredstava, sposobnosti i kontakata kao što ih ima sadašnja vlada.

Prema njegovim rečima, Demokratska stranka je tako 2008. godine predlagala sličan projekat „Beograd Menhetn“ koji su oni podržali, ali koji nije zaživeo.

Međutim, Balša Božović je naveo da to nije istina, jer se DS uvek zalagala za transparentne procedure i postupke u interesu građana kakav, prema njegovim rečima, ovaj projekat nije i zbog toga ga demokrate ne podržavaju.

„Danas smo u skupštini razgovarali o svemu osim o ’Beogradu na vodi’. U tih par minuta koliko smo uspeli da tome razovaramo istakli smo da se ovim projetkom krši ustav Srbije, zakonodavstvo, kako domaće tako i evropsko, kao i međunarodne kovencije“, naveo je Božović.

Sve to, kako ističe, da bi se jedan investitor stavio u poseban položaj.

„To će građane Srbije koštati preko tri miljarde evra, a svaki zaposlen čovek će u tuđ džep morati da stavi preko 2.000 evra. To nije u interesu građana Srbije“, istakao je Božović i dodao da je Agencija za borbu protiv korpucije projekat ocenila kao sumnjiv i s visokim stepenom rizika.

S druge strane, Jovičić je naveo da nije tačno da je projekat neisplativ i da Božović menja teze.

„Ovo je prva inveisticija da neko želi iz svojih sredstava da investira 3,5 milijardi evra. Naše je samo da uradimo infastrukturu što bismo i onako uradili. Prema tome, čak i da se projekat ne završi do kraja nema gubitaka“, rekao je Jovičić.

On je dodao da Demokratska stranka za leks specijalis o projektu „Beograd na vodi“ ističe da je mimo zakona i ustava, a kada je reč o vremenu kada je DS bio na vlasti, onda je sve bilo po zakonu.

Prema Božovićevim rečima, u Ustavu Srbije i zakonima jasno piše šta je javni interes i to niko ne može da izmisli.

„Vlast ovo pokušava da progura kao javni interes, a zapravo je privatni interes kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja će da gradi apartmane, stanove i poslovni prostor, a koja će posle to da prodaje u komercijalne svrhe“, ističe Božović.

Nakon toga Aleksandar Jovićić je istakao da su Božovićeve reči dokaz da DS u jednom dobu nešto želi i podržava, a posle to ne podržava.

Kako ističe, zahvaljujući projektu „Beograd na vodi“ srpska industrija će da oživi, zaposliće se radnici i promeniće se imidž Beograda.

„Demokratska stranka je u Beogradu bila na vlasti od 1996. godine. Zašto su olupine brodova sve vreme bile tamo? Zašto romska naselja niko nije uredio i taj prostor nije iskorišćen? Ništa od toga nije urađeno, a vi ste sada protiv investicije koja će promeniti Beograd i pokrenuti našu industriju koja je na kolenima“, istakao je Jovičić.

Božović je nakon toga naveo da je bilo prilike da domaća i strana stručna javnost kaže šta misli i da o projektu nema nijedne pozitivne reči.

„Ovako će se samo građani, koji su dodatno osiromašeni ekomoskom politikom vlade, morati da daju još po 2.000 evra. To nije javni interes i kad tad će neko zbog toga odgovarati pred pravosuđem Srbije“, kazao je Božović.

Aleksandar Jovičić je na to naveo da će 500 radnika i arhitekata imati bruto platu od 800 evra.

„To je ukupno 40 miliona evra za plate ljudima koja će se trošiti u Beogradu i Srbiji. Pritom ćemo dobiti uređen deo grada koji bi London i Pariz platili da imaju“, istakao je Jovičić, ponovivši pritom da je taj prostor za vreme Demokratske stranke bio neuređen i pun olupina.

Kako je istakao Božović nakon toga, ministri su danas u skupštini govorili da će u Beogradu biti izgrađen novi Abu Dabi, što znači da oni ne razumeju kulturno nasleđe Beograda i da se njegov kulturni identitet ne može promeniti tek tako.

„Rejting Demokratske stranke se meri na izborima, a ne na naručenim istraživanjima“, navodi Božović, ponavljajući da je DS uvek bila na strani interesa građana.

„Sada imamo smanjenje plata i penzija, a dok prosvetari protestuju na ulicama i radnici beže iz Srbije, neko hoće da ih dodatno osiromaši time što će morati da daju 2.000 evra nekome direktno u džep“, ističe Božović.

Na pitanje da li je današnjim skupom podrške Aleksandru Vučiću i projetku „Beograd na vodi“ ispred Skupštine Srbije, na kojem su bili članovi omladine Srpske napredne stranke, prekšen zakon, Jovićić ističe da spontano okupljanje nije zabranjeno.

„Ne znam, nisam izlazio iz skupštine, pa nisam video“, naveo je Jovičić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.