Tužilaštvo: Nije bilo izborne krađe

Izvor: RTS, 14.Maj.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Nije bilo izborne krađe

Republičko javno tužilaštvo saopštilo da nije bilo falsifikovanja rezultata izbora, a da je džak sa izbornim materijalom, koji je pokazivao SNS, ukraden posle regularno sprovedene procedure. Ivica Dačić ranije izjavio da je policija rezultate istrage dostavila Tužilaštvu.

13.26 - Tužilaštvo: Nije bilo falsifikovanja rezultata. Džak sa izbornim materijalom ukraden posle regularno sprovedene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procedure.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je da nije bilo falsifikovanja izbornih rezultata na biračkom mestu u Pančevu, kao i da je džak, koji su funkcionerti SNS-a pokazali kao navodni dokaz izborne krađe, iznet pošto su svi glasovi evidentirani, a zapisnik upućen RIK-u bez ikakvih izmena.

"Niko nije prekrajao izbornu volju građana, nego su listići ukradeni pošto su svi članovi biračkog odbora, uključujući i one iz SNS, potpisali zapisnik bez primedbi posle brojanja glasova", rekao je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić na konferenciji za novinare u tužilaštvu u Beogradu.

Zorić je naveo da to ukazuje da je došlo do oduzimanja glasačkih listića posle izvršenog glasačkog procesa.

Utvrđeno je da je reč o zapisniku sa biračkog mesta broj 57, u Pančevu (Osnovna škola Sveti Sava - prim. red), rekao je Zorić i dodao da su predstavnici SNS-a predali policiji 2.109 glasačkih listića, čija je autentičnost potvrđena veštačenjem.

"Policija radi na utvrđivanju identiteta osoba koje su uzele listiće ili omogućile njihovo uzimanje. Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autentični, što znači da su to listići koje je obezbedio RIK", istakao je Zorić.

"Operativnim radom došlo se do podatka iz koje su jedinice listići i utvrđeno je da u materijalu koji je predat iz Pančeva nedostaju listići sa mesta 57... Od ukupno 16.782 vreće u RIK još nije pristiglo dvadesetak, među kojima je i ova iz Pančeva", zaključio je Zorić.

Portparol tužilaštva je objasnio da je reč o krivičnom delu oduzimanja dokumenata o glasanju, a viša tužiteljka u Pančevu Gordana Čolić dodala je da je za to delo zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Predstavnici tužilaštva nisu konkretno odgovorili kako je vreća sa izbornim materijalom ukradena.

Tomo Zorić je rekao da "tužilaštvo i policija brzo rade" i da će javnosti saopštiti rezultate postupka, dodavši da će svi odgovorni za krađu listića biti procesuirani.

Zorić je rekao da je potrebno razlikovati dve pravne situacije - izbornu krađu, odnosno prekrajanje izbornog rezultata od oduzimanja arhivske građe, odnosno glasačkih listića koji su prebrojani, što su i predstavnici svih stranaka zapisnički konstatovali.

Istraga policije u toku

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je u toku istraga povodom tvrdnji funkcionera SNS-a o izbornoj krađi kako bi se utvrdilo da li je reč o organizovanoj akciji za nameštanje izbora na određenim biračkim mestima ili o propustima u izbornom procesu.

Dačić je ranije danas rekao da je u okviru te istrage saslušano više desetina ljudi "koji su učestvovali u izbornom lancu" i da će policija saznanja do kojih dođe u istrazi proslediti Tužilaštvu, koje će reći da li postoje elementi prekršaja ili krvičnog dela.

Ministar policije podsetio je da je MUP dobio nalog za prikupljanje obaveštenja od građana i da će taj posao završiti i sve dobijene informacije proslediti tužilaštvu.

"Imajući u vidu da su, kako su rekli u Srpskoj naprednoj stranci, u tome učestvovale brojne stranke, predstavnici svih stranaka su saslušani, s obzirom na to da su imali svoje predstavnike na biračkim mestima", rekao je Dačić.

"Gde god bude bilo primedbi i potrebe da se policija uključi, pratićemo to najozbiljnije i naši službenici će obavljati svoj posao", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je naglasio da nije bilo privilegovanih niti zaštićenih, odnosno da svi koji su učestvovali u tom procesu moraju da daju izjave kako bi se tačno utvrdilo da li je i gde bilo neke greške.

Dačić je, podsetivši da su socijalisti pre 2000. godine bili optuživani za izborne krađe, rekao: "Sigurno je da nikome od nas ne pada na pamet da učestvuje u bilo čemu ovakvom".

"Važno je da izbori budi regularni, da izborni rezultati budu prihvaćeni, jer je to osnova stabilnosti društva zbog čega pozdravljam odluku Tomislava Nikolića da nastavi izborni proces", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, važno je da se politički problemi rešavaju na politički način, odnosno političkim sredstvima, a sve ostalo je stvar političke borbe.

Dačić je posebno naglasio da se kao lider jedne od stranaka ne meša u istragu, te da je policiji dao odrešene ruke da, u skladu sa zakonom, prikupi sva obaveštenja i da ih dostavi Tužilaštvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.