Tišma: Nudili mi presudu u moju korist

Izvor: Danas, 11.Dec.2014, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tišma: Nudili mi presudu u moju korist

Beograd - Poslanik DS u Skupštini Vojvodine Jovan Tišma optužio je funkcionere SNS i Treće Srbije da mu u zamenu za prelazak u Treću Srbiju nude povlačenje postupka koji je protiv njega vodi ili donošenje presude u njegovu korist.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, za kojeg Tišma tvrdi da je bio jedan od onih koji su mu to nudili, za Danas kaže da su to izmišljotine očajnog čoveka. Demokratska stranka je pozvala nadležne organe da hitno reaguju na optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koje je protiv ministra pravde Nikole Selakovića, Vrhovnog kasacionog suda i funkcionera SNS i TS izneo Tišma, ali da reakcije ne budu upućene protiv njega već protiv onih koji vrše pritisak.

Tišma je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ispričao da se u proteklih šest meseci sedam puta sreo sa predstavnicima Treće Srbije i SNS, i to sa Igorom Mirovićem, Mirojem Jovanovićem, pomoćnikom gradonačelnika Novog Sada, Miroslavom Parovićem, predsednikom TS, i Aleksandrom Đurđevićem, takođe funkcionerom TS.

- U tim razgovorima su mi nudili da pređem u TS i da će se u tom slučaju povući sve optužbe protiv mene. Kada sam odbio, u restoranu Balkan ekspres u Novom Sadu, uz prisustvo Igora Mirovića, mi je ponuđeno rešenje u tri koraka. Prvi korak je bio novo veštačenje odnosno novi veštak, donošenje presude i treći korak da se ceo slučaj na Apelacionom sudu završi u moju korist uz obeštećenje. Rečeno mi je da je za to postignut dogovor s predsednikom suda i mladim ministrom - naveo je Tišma.

Kako kaže, nije verovao u to, ali nije mogao ni da prekine te kontakte, niti da taj predlog odbije u tom momentu jer se plašio ekspresnog suđenja i odmazde.

Prema njegovim rečima, sve je počelo kada je u krajem marta 2013. bio uhapšen kao direktor Agencije za izgradnju Stare Pazove, zbog košenja trave a zbog krčenja putnog pojasa.

- Tokom trajanja pritvora u Policijskoj stanici u Staroj Pazovi od 48 sati policijski inspektor u civilu kojeg ne znam je došao i rekao mi je da ću biti pušten ukoliko potpišem izjavu u kojoj se navodi da sam nosio novac Bojanu Pajtiću, Dušanu Elezoviću i Nebojši Malenkoviću. To sam odbio i ostao sam u pritvoru do 23. aprila. Podignuta je optužnica protiv mene, ali proces još nije počeo jer se stalno odlaže - rekao je Tišma.

Na pitanje novinara da li se obratio nadležnim organima u vezi sa tim slučajem i da li o navedenim razgovorima ima dokaze, Tišma je rekao da to nije učinio, ali da ima svedoke koje u ovom trenutku ne želi da imenuje.

- Za neke od susreta postoje svedoci, ali o konkretnim dokazima ne bih govorio danas, videćemo kako će se stvari odvijati - rekao je on.

On je istakao da je proces koji se vodi protiv njega politički progon neistomišljenika, funkcionera DS i pokrajinskih poslanika. Kako navodi do sada se nije obraćao nadležnim organima i medijima jer se plašio.

Aleksandra Jerkov, portparolka DS, rekla je da je i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, s kojim je predsednik DS Bojan Pajtić razgovarao, upoznat sa ovim slučajem.

Igor Mirović, potpredsednik DS, za Danas kaže da su Tišmine reči izmišljotina očajnika i da bi mu bilo bolje da se okrene oko sebe i vidi da oni oko njega nude novac poslanicima da pređu u DS.

- Nemam ja toliko moći i uticaja da mogu nekome tako nešto da obećam. Verovatnoća za tako nešto je ista kao i za to da ću večeras upoznati Naomi Kembel i u dogovoru s afričkim bogatašem ponudim joj još dijamanata. Uostalom on mene povezuje sa Mirojem Jovanovićem iz Treće Srbije, koji me je nedavno optužio da neću sa njima da sarađujem u rušenju Pajtića. Zar ta njegova priča nije kontradiktorna u mnogo čemu - naveo je Mirović.

On kaže da su to najobičnije klevete, ali da je navikao na njih i da Tišmu neće tužiti.

Pajtić s Davenportom

Predsednik DS Bojan Pajtić razgovarao je juče sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom o sadržini pisma koje je tokom vikenda u ime DS uputio ambasadorima, međunarodnim misijama i delegacijama, sestrinskim strankama iz Socijalističke internacionale, kao i poslanicima u EP. Kako se navodi u saopštenju, Pajtić je ponovio da DS pismom ne želi da pridobije ili zatraži podršku za svoje političke ciljeve, već za očuvanje nezavisnosti institucija, vladavine prava, pravne države i demokratičnosti i ljudskih prava u Srbiji. Davenport je, kako se navodi, istakao da je izgradnja nezavisnih institucija slobodnih od pritisaka jedan od osnovnih postulata EU kao i da je poštovanje ljudskih prava kamen-temeljac ovih uslova, a da su poštovanje pretpostavke nevinosti i mogućnost za fer i pravično suđenje u samoj osnovi izgradnje nezavisnog pravosuđa.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.