Tasovac o izložbi SNS, spinovima, cenzuri...

Izvor: B92, 19.Jul.2016, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac o izložbi SNS, spinovima, cenzuri...

Beograd -- Već dve godine smo suočeni sa neopevanim entuzijazmom dela naše medijske scene da spinuje priču o cenzuri ili autocenzuri, rekao je ministar Ivan Tasovac.

Ministar kulture i informisanja izjavio je za "Blic" i da još nije video izložbu Srpske napredne stranke "Necenzurisane laži.

"Bez obzira na medijske zakone, povlačenje države iz vlasničke strukture medija i projektno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sufinansiranje, već dve godine smo suočeni sa neopevanim entuzijazmom dela naše medijske scene da spinuje priču o cenzuri ili autocenzuri i konstantno celokupnoj javnosti deli moralne lekcije", navodi se u odgovoru Tasovca na pitanje "Blica" da prokomentariše izložbu.

To je, kako smatra Tasovac, briljantno sublimirao Slaviša Lekić: "Prirodno je i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i magaraca koji ga okružju. To je civilizacijska dužnost. Moralni, a ne ideološki čin".

Pod moralnim činom, prema oceni Tasovca, verovatno se podrazumeva da novcem koji ste dobili na konkursima Ministarstva obavljate svoju civilizacijsku dužnost.

"Vlada Srbije poštuje novinare i novinarsku profesiju. Zato komisije koje predlažu medijske sadržaje i kako rasporediti novac građana Srbije, većinski čine eksperti novinarskih udruženja i medijskih asocijacija. To bi trebalo da bude garant objektivnosti i neupliva politike", naglasio je Tasovac.

On smatra da je u "takvim okolnostima potpuno prirodno što nas predsednik NUNS Vukašin Obradović, član komisija i korisnik budžetskih sredstava za svoje projekte, s pravom upozorava: 'Ako se uzme u obzir slobodan prostor za kritiku, ispostavlja se da je u vreme režima Slobodana Miloševića bilo više slobode medija'".

Legitimno je žaliti za vremenom devedesetih, istakao je Tasovac, naročito u danima kada je Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

"Koristim priliku i da se izvinim gospodinu Obradoviću što njegov strah da 'vlast ne preza ni od čega' i da je 'Vučićev režim brutalniji od Miloševića' nije ozbiljnije uzet u razmatranje", poručio je Tasovac.

On zato očekuje da "NUNS izda oštro saopštenje da je Federika Mogerini zapravo prerušena Buba Morina".

To bi, prema rečima Tasovca, bio važan korak u demokratizaciji društva i pomoć autorima medijskih "Belih knjiga" da ne moraju da crvene od stida u godinama koje su pred nama.

"Izložbu "Necenzurisane laži" još nisam video, ali dovoljno je i ovih nekoliko primera za koje zaista molim da ih niko ne shvati lično", zaključio je Tasovac.

U beogradskoj galeriji Progres sinoć je otvorena izložba "Necenzurisane laži", koju je priredila pres služba Srpske napredne stranke. Fotografije sa otvaranja izložbe možete pogledati OVDE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.