Tačka na rekonstrukciju krajem avgusta

Izvor: RTS, 01.Avg.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačka na rekonstrukciju krajem avgusta

U rekonstruisanoj Vladi neće biti jedan sadašnji potpredsednik i osam ministara. Cela priča verovatno će biti okončana 26. avgusta, kada bi Skupština Srbije trebalo da raspravlja o promenama u Nemanjinoj 11, najavio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović. Brzina procesa zavisi o od toga hoće li ministri podneti ostavke ili će biti razrešeni.

Skupština Srbije mogla bi 26. avgusta da zaokruži proces rekonstrukcije Vlade, najavljuje predsednik Parlamenta Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stefanović. Nemanjinu 11 napuštaju jedan potpredsednik Vlade i osam ministara od kojih su četiri iz SNS-a, tri iz URS-a i dvojica iz SPS-a.

Spisak onih koji napuštaju Nemanjinu je zaokružen. Žarko Obradović podneo je izveštaj o radu i ponudio ostavku na funkciju ministra, pa je Predsedništvo SPS-a odlučilo da ga smeni. Pošto je Milutin Mrkonjić podneo ostavku, u Vladi, pored premijera koji je i ministar unutrašnjih poslova, iz redova socijalista ostaje Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, nije razmišljala o tome da će baš ona da ostane, već smatra da bi, ko god da je otišao na neku drugu funkciju, podjednako dobro radio i taj drugi posao.

Ministar Milan Bačević kaže da će odluku o novom ministru odbrane doneti Predsedništvo i Glavni odbor naprednjaka, kao i da premijer i vicepremijer svakodnevno razgovaraju o tome ko bi mogao da nasledi kadrove URS-a.

Do izbora novog, ministar finansija i privrede radi po starom. Sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade prisustvovao je potpisivanju sporazuma sa Etihadom i ugovaranju novih poslova s firmama iz Emirata.

Zbog odlaska URS-a iz Vlade, direktor Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević, koga je ta stranka i predložila, podneo je ostavku.

Postavlja se pitanje da li će Srbija rekonstuisanu vladu dobiti sredinom ili krajem avgusta. Iz Vladinog Sekretarijata ističu da su moguća dva scenarija. Ministri mogu da podnesu ostavke ili da budu razrešeni.

"Predsednik vlade dužan je da prosledi predsedniku skupštine ostavke. Na sledećoj sednici predsednik vlade određuje ministre koji preuzimaju nadležnosti, i pokreće postupak za izbor novog člana vlade", objašnjava generalni sekretar Vlade Veljko Odalović.

Međutim, ukoliko premijer pokrene inicijativu za razrešenje, kako kaže Odalović, u skupštini se pokreće rasprava i glasa se o poverenju ili nepoverenju ministru.

Ukoliko bi se neka ministarstva spojila ili razdvojila, trebalo bi da bude promenjen Zakon o ministarstvima. Taj epilog moguć je za manje od mesec dana, kada će poslanici raspravljati o tom zakonu, ali i o ostavkama i razrešenjima odlazećih ministara i izboru novih članova Vlade.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekonstrukcija, tačka krajem avgusta

Izvor: RTS, 02.Avg.2013, 00:28

U rekonstruisanoj Vladi neće biti jedan sadašnji potpredsednik i osam ministara. Cela priča verovatno će biti okončana 26. avgusta, kada bi Skupština Srbije trebalo da raspravlja o promenama u Nemanjinoj 11, najavio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović. Brzina procesa zavisi o od toga hoće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.