TS: Novi izazovi u borbi protiv korupcije

Izvor: RTS, 17.Mar.2014, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Novi izazovi u borbi protiv korupcije

Rezultati izbora, koji omogućavaju listi SNS da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu, znače novu šansu, ali i nove rizike u borbi protiv korupcije, upozorava Transparentnost Srbija. Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji omogućavaju listi Srpske napredne stranke da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znače novu šansu, ali i nove rizike u borbi protiv korupcije.

"Novonastala situacija otvara mogućnost budućoj Vladi da usvaja i sprovodi reforme za koje je dobila podršku građana bez 'kočenja' od strane koalicionih partnera. Imajući u vidu nesumnjivi uticaj izvršne vlasti na organe gonjenja, nadamo se da će takva situacija pogodovati i rešavanju svih slučajeva korupcije iz prošlosti", navodi se u saopštenju TS.

Ukazano je da "apsolutna politička moć stvara rizike za otkrivanje i rešavanje slučajeva korupcije koji nastanu u budućnosti, upravo zbog toga što još nije izgrađen sistem u kojem 'politička volja' ne bi bila značajan činilac za primenu zakona".

"Na osnovu prezentovanih predizbornih programa, slogana i izjava ne može se pouzdano znati šta će tačno nova vlada raditi, ni u ekonomskoj politici, ni u reformi javnog sektora, ni u borbi protiv korupcije, pogotovo kada se ima u vidu da su predizborne poruke u vezi sa borbom protiv korupcije bile mahom posvećene represivnom delovanju, odnosno, aktivnostima policije i tužilaštva", istakla je TS.

Ta organizacija smatra da nova vlada treba da precizira kako će koordinirati borbu protiv korupcije i razmatrati godišnje izveštaje nezavisnih državnih organa u Skupštini, posle čega bi usledilo objavljivanje sporazuma i ugovora koje država zaključuje sa investitorima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.