Smanjenje cenzusa i zvanično u proceduri

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje cenzusa i zvanično u proceduri

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kojima se između ostalog, predviđa smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, saznaje "Tanjug".
Poslanička grupa SNS-a navela je u predlogu upućenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednici Skupštine Maji Gojković, razmotre po redovnom postupku.
Kako se očekuje predlozi izmena zakona će doći na dnevni red sednice Narodne skupštine u februaru.
U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova umesto dosadašnjih pet odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali.
Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.
U obrazloženju se, između ostalog, navodi da predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika imaju prvenstveno za cilj smanjenje izbornog praga (cenzusa) čiji prelazak omogućava učešće u raspodeli poslaničkih mandata, što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u skupštini.
Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog irocesa, ali i rada Narodne skupštine.
U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.
Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog za smanjenje cenzusa i zvanično u skupštinskoj proceduri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kojima se između ostalog, predviđa smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, saznaje Tanjug...Očekuje se da se izmene i dopune...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

I zvanično u proceduri: Smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto

Izvor: Večernje novosti, 21.Jan.2020

Poslanička grupa SNS uputila u skupštinsku proceduru izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima POSLANIČKA grupa Srpske napredne stranke uputila je danas u skupštinsku proceduru izmene zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.