Skupština o pravosudnim zakonima

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o pravosudnim zakonima

Početak rasprave o izmenama seta pravosudnih zakona obeležilo protestovanje poslanika DSS-a i SNS-a, jer nisu prihvaćeni njihovi predlozi da se duplira vreme za raspravu o tim zakonima. Visoki savet sudstva preuzeće od Ustavnog suda razmatranje žalbi neizabranih sudija, najavila ministarka Snežana Malović.

Poslanici Skupštine Srbije vode objedinjeni načelni pretres o izmenama šest zakona iz oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravosuđa, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o izvršenju kazni zatvora za krivična dela organizovanog kriminala.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić negodovao je zbog toga što su poslanicima kasno stigli predlozi zakona o pravosuđu.

Tokom kraće polemike sa predsednicom parlamenta, Nikolić je rekao da bi Slavica Đukić-Dejanović mogla da ga, kao psihijatar, pozove na razgovor ako smatra da treba.

"Ako mislite da sam zreo da budem vaš pacijent, priđite mi na hodniku i recite mi 'Tomo, čini mi se da ste zreli za mene' i ja ću doći, a ne ovako javno. Ali i ja kod vas osećam znake zrelosti", rekao je Nikolić predsednici parlamenta.

"Terapeuti mog tipa ne zovu pacijente, oni (pacijenti) sami dolaze", poručila je Nikoliću Dejanovićeva.

Odbor Skupštine Srbije za finansije u načelu je podržao predlog budžeta Srbije za 2011. godinu kojim su predviđeni prihodi od 724,4 milijrde, rashodi od 844,9 milijardi, tako da će budžetski deficit iznositi 120,5 milijardi dinara.

Izmene Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala ranije su predložene za dnevni red.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je cilj predloženih izmena i dopuna paketa zakona iz oblasti pravosuđa otklanjanje svih sumnji u postupak opšteg izbora nosilaca sudskih funkcija i svih kritika Evropske komisije o reformi pravosuđa.

Obrazlažući poslanicima predloge izmena seta zakona iz oblasti pravosuđa, Malovićeva je rekla da je njihov cilj i stvaranje svih preduslova za pozitivno mišljenje Evropska komisija za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Prema njenim rečima, nadležni organi su, u cilju otklanjanja kritika Evropske komisije, istakli potpunu spremnost da otklone sve sumnje u proces reformi pravosuđa, a naročito u postupak opšteg izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Prvi korak ka tom cilju je stvaranje normativnog okvira koji će omogućiti da se preispita ovaj proces i otklone nedostaci u vezi transparentnosti postupka, pravne zaštite i eliminisanje bilo kakve sumnje u politički uticaj, istakla je ministarka.

Malovićeva je podsetila da je o izmenama zakona raspravljano i sa članovima Venecijanske komisije, koji su se složili da je to najbolji način da se zakonski, a poštujući u potpunosti ustavno uređenje Srbije i vladavinu prava, obavi preispitivanje odluka u procesu opšteg izbora.

Izmene zakona omogućiće i potpuni uvid u rad prvih sastava Visokog saveta Sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i potpuni uvid u postupak preispitivanja donetih odluka, rekla je Malovićeva.

Ministarka je objasnila da je predviđena i obaveza VSS da preuzme predmete od Ustavnog suda Srbije u postupcima po ustavnoj žalbi i žalbi neizabranih sudija.

Ministarka ocenjuje da će preispitivanja izbora sudija biti završeno za dva do tri meseca, a da će mišljenje Evropske komisije u aprilu biti pozitivno.

Kritika opozicije 

Opozicija, međutim, smatra da je protiv Ustava to što sudije koje su se žalile Ustavnom sudu to neće moći opet da čine.

"Onima koji su se žalili Ustavnom sudu biće uskraćena mogućnost da idu sa prigovorom još jednom, a drugi će imati pravo, koji ovi drugi nemaju i obrnuto", kaže poslanik iz DSS-a Miloš Aligrudić.

Aleksandar Martinović iz SRS-a pita se da li će ove sudije imati pravo da dobiju odluku US po svojim ustanim žalbama.

"Neće, zato što će postupak o ustavnoj žalbi pred Ustavnim sudom po sili zakona biti prekinut i onda će doći do jedne substitucije nadležnosti. Umesto da bude nadležan Ustavni sud, kao što je bio na početku postupka, sada će to biti Visoki savet sudstva", rekao je Martinović.

"Ono što je najpozitivnije u ovom predlogu je prihvatanje prigovora, koje je LDP predložila, a to je da nije bilo prave mogućnosti da se ulažu prigovori na praktično prvostepene odluke VSS", rekao je Bojan Đurić iz LDP-a.

Kada su u pitanju izmene zakona o sudijama, Malovićeva je navela da je uvedena novina prava prigovora koje sudije podnose VSS na odluku o prestanku sudijske funkcije.

Bez dupliranja vremena za raspravu 

Skupština nije prihvatila predlog šefa poslaničke grupe DSS-a Miloša Aligrudića da se o predlogu izmena seta zakona iz oblasti pravosuđa duplira vreme rasprave, što je tražio zbog toga što su poslanici DSS-a te zakone dobili kasno sinoć.

Aligrudić je protestovao zbog toga, navodeći da poslanici te stranke nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu.

To je bila zamerka i poslanika LDP-a koji su naveli da to može baciti "novu senku" na reformu pravosuđa, ali i naprednjaka.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić protestovao je što parlament nije prihvatio da raspravlja o izmenama zakona o ministarstvima, koje su predložili naprednjaci.

Zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a Radojko Obradović tražio je raspravu o završnom računu budžeta, s ozbirom na nepravilnosti na koje je ukazivao revizor.

Izglasani zakoni 

Usvajanjem nekoliko zakona i ratifikacijom sedam međudržavnih i međunarodnih dokumenata, poslanici su završili sedmu sednicu jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije.

Poslanici su se izjasnili o izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika koje predviđaju povećanje plata zaposlenih sa najnižim primanjima, o izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dopunama Zakona o zdravstvenim komorama i o Predlogu zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama. Parlament se izjasnio i o potvrđivanju više međunarodnih finasijskih i pravnih ugovora.

Na dnevnom redu nove sednice parlamenta je ukupno 18 tačaka, među kojima je i predlog budžeta za narednu godinu.

U paketu sa budžetom za narednu godinu, poslanici će razmatrati i finansijske planove Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje za 2011.

Najvažniji zakon o kome se Skupština Srbije izjašnjava mora biti donet do 29. decembra, u ponoć, jer se tada završava jesenje zasedanje parlamenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici završili sedmu sednicu jesenjeg zasedanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2010

BEOGRAD -..Usvajanjem tri zakona i ratifikacijom sedam međudržavnih i međunarodnih dokumenata, poslanici su danas završili sedmu sednicu jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije...Parlamentarci su usvojili izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojima se raspon plata u državnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kritike što će o prigovorima odlučiti VSS

Izvor: Beta, 22.Dec.2010

BEOGRAD, 22. decembra 2010. (Beta) - Većina opozicionih stranaka u Skupštini Srbije oštro je u sredu kritikovala to što će, umesto Ustavnog suda Srbije (U S S), stalni sastav Visokog saveta sudstva (VSS) preispitati odluke o neizabranim sudijama i što će ustavne žalbe neizabranih sudija biti...

Nastavak na Beta...

Opozicija kritikuje što će o prigovorima sudija odlučivati VSS

Izvor: Blic, 22.Dec.2010

BEOGRAD - Većina opozicionih stranaka u Skupštini Srbije oštro je danas kritikovala to što će, umesto Ustavnog suda Srbije (USS), stalni sastav Visokog saveta sudstva (VSS) preispitati odluke o neizabranim sudijama i što će ustavne žalbe neizabranih sudija biti tretirane kao prigovor upućen...

Nastavak na Blic...

Ministarka pravde: Zakonske izmene otklanjaju sumnje u izbor sudija

Izvor: Politika, 23.Dec.2010, 01:13

Spasojević: Neprihvatljivo da se žalba podneta Ustavnom sudu preformuliše u prigovor pred VSS-om..Skupština Srbije raspravljala je juče, po hitnom postupku, o izmenama šest pravosudnih zakona, koji će, kako tvrdi Snežana Malović, ministar pravde, otkloniti sve sumnje u postupak opšteg izbora...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.