SNS za manje ministara i poslanika

Izvor: B92, 08.Dec.2010, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS za manje ministara i poslanika

Beograd -- Srska napredna stranka se zalaže za promenu Ustava i najavljuje da će krenuti u akciju prikupljanja potpisa za smanjenje broja poslanika i broja ministarstava.

Predsedništvo te stranke je uputilo pismo predsedniku Tadiću i premijeru Cvetkoviću, u kojem se poziva na dijalog vlasti i opozicije.

Lider stranke Tomislav Nikolić je najavio i veliki miting opozicije krajem januara u Beogradu.

Deset dana posle predsednika Srbije, koji se založio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za smanjenje Vlade i broja poslanika, Tomislav Nikolić najavljuje da će se boriti da se broj poslanika smanji na 125, umesto dosadašnjih 250, kao i da se prepolovi broj ministarstava.

Predsedništvo SNS-a je zatražilo u pismu od predsednika Tadića da sa opozicijom dogovori rokove i način raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, samo nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije izjavio da će izbori biti u martu 2012. godine.

"Pa on je rekao da ćemo biti u EU 2012, pa 2014, pa 2020. Ja hoću s njim ozbiljan razgovor, a ne razgovor za medije. Može on u medijima da izjavljuje šta god hoće, ali on neka to kaže Srpskoj naprednoj stranci", smatra Nikolić.

"I to je odgovor i ćutanje je odgovor. Od danas mi računamo da nam je Boris Tadić odgovorio i ako bude ćutao i ako bude rekao da od toga nema ništa i ako nas pozove na razgovor. Sve je neka vrsta odgovora", kaže lider naprednjaka Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić kaže da je na sednici predsedništva dogovoreno da ta stranka organizuje veliki miting u Beogradu, između 20. i 31. januara .

"Pokrenućemo široku akciju u Srbiji, da tom mitingu prisustvuju svi koji podržavaju SNS u borbi da se u Srbiji živi bolje. Želeo bih da pre toga razgovaramo sa predstavnicima vlasti o mnogim problemima, da baš uoči mitinga razgovaramo i o održavanju mitinga. Nećemo dozvoliti nikakve provokacije, nećemo dozvoliti bilo kome da nam izazove incidente, nećemo dozvoliti bilo kome da nas tuče", navodi Nikolić.

Najavu Srpske napredne stranke da organizuje miting opozicije podržala je i Nova Srbija. Lider te stranke Velimir Ilić očekuje da se sve stranke, koje su nezadovoljne stanjem u zemlji, priključe protestnom skupu.

"Znači biće protesti, ali ne one demonstracije, ne one prave, smatramo da nije vreme, a nema ni prilike za tako nešto, jer je izuzetno hladno vreme. Mi želimo kroz te proteste da mobilišemo opoziciju i da se pripremamo za izbore koji će morati da budu iduće godine, jer iduća godina je izborna godina", kaže Velimir Ilić.

Demokratska stranka Srbije poručuje da podržava svaki vid pritiska na vlast, ukoliko to za cilj ima raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić je rekao da ta stranka za sada nije dobila poziv za učešće na mitingu, i da će od organizatora zavisiti da li će im se pridružiti.

Radikali, međutim, smatraju da će takav skup biti "farsa" budući da "SNS ima istovetnu politiku kao DS", i najavljuju da neće učestvovati u takvim protestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.