SNS traži ostavku Škundrića

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS traži ostavku Škundrića

Naprednjaci zahtevaju ostavku ministra energetike Petra Škundrića zbog, kako navode, velikih problema u energetici, koji se odnose na povećan uvoz energije, visoke cene derivata, kao i nepostojanje plana i strategije za njihovo rešavanje.

Srpska napredna stranka zatražila je od ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića da podnese ostavku, a od Vlade Srbije da stavi moratorijum na njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluke, zbog velikih problema u energetskom sektoru.

Član Predsedništva SNS Zorana Mihajlović-Milanović rekla je na konferenciji za novinare da naprednjaci traže ostavku ministra zbog velikih problema u energetici, koji se, između ostalog, odnose na jačanje uvoza energije, visoke cene derivata, kao i nepostojanje plana i strategije za njihovo rešavanje.

Mihajlović-Milanović je navela da uoči početka grejne sezone nisu otklonjeni problemi u funkcionisanju energetskog sektora, što će, kako je objasnila, uticati na snabdevanje građana grejanjem.

Kako je rekla, rad Ministarstva za rudarstvo i energetiku usmeren je na strateško otvaranje ka uvozu energije, "što će prouzrokovati da Srbija za sedam do deset godina bude uvozno zavisna za 52 odsto".

"Imamo dovoljno potencijala da ne budemo energetski zavisni", istakla je i u lošu politiku ministra Škundrića ubrojala i "previsoke" cene energije u Srbiji.

Prema njenim rečima, cene energenata u Srbiji su među najvišim u regionu, a građani Srbije izdvajaju polovinu svog budžeta za troškove energenata.

Mihajlović-Milanović je ministra Škundrića kritikovala i zbog lošeg poslovanja preduzeća "Srbijagas", koje će, kako je navela, u sledećoj godini biti pred bankrotom, zatim zbog omogućavanja konkurentskom preduzeću "Jugorosgas" da obavlja poslove koje inače obavljaju državna javna preduzeća, ali i zbog širenja administracije i birokratije, odnosno osnivanja novih fondova i agencija pri ministarstvu.

Ona se osvrnula i na tužbu hrvatske kompanije "Ina" protiv Srbije i njen zahtev da joj se vrati 167 benzinskih pumpi "Beopetrola", ili 117 miliona evra, uz dodatnih 90 miliona evra izgubljene dobiti, navodeći da je jedino rešenje da najviša tela obe države razgovaraju o tom problemu.

"Ukoliko do toga ne dođe mi imamo ozbiljan problem da spor izgubimo", rekla je Mihajlović-Milanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.