SNS sutra predaje zahtev za smenjivanje Pavličića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS sutra predaje zahtev za smenjivanje Pavličića

NOVI SAD -

Predstavnici Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i partnerske odborničke grupe sutra će predati zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Novog Sada i za smenjivanje gradonačelnika Igora Pavličića iz Demokratske stranke.

Pored 15 odbornika SNS, zahtev će predati i devet odbornika odborničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupe "Svi za Novi Sad", koju čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO), s kojima je SNS u subotu potpisao memorandum o zajedničkom delovanju.

SPO je u petak uveče odlučio da napusti gradsku vlast u kojoj je bio sa demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Zajedno sa ovim odborničkim grupama, zahtev će sutra predati i pet odbornika Demokratske stranke Srbije, i šest odbornika iz odborničke grupe "Novi Sad - odmah" koju čini pet bivših odbornika Pokreta "Dveri", u međuvremenu isključenih iz te stranke, i jedan bivši odbornik vlaške partije Nijedan od ponuđenih odgovora, takođe isključen iz svoje stranke.

Sve te odborničke grupa zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je bar 40 od 78 odbornika, koliko ima gradski parlament.

SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS, SNS bi mogao formirati novu vladajuću većinu.

Dačić: Promena vlasti na lokalu gde god je izvodljivo

Socijalistička partija Srbije očekuje da se lokalna vlast prekomponuje u svim gradovima i opštinama gde nije u skladu sa republičkom i gde je to matematički izvodljivo, izjavio je Tanjugu predsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić.

On je rekao da je svom zameniku Žarku Obradoviću naložio da se obave razgovori sa SNS, URS i ostalim partijama po tom pitanju i istakao da tu "ne postoje nikakve nesuglasice" ni sa jednim od partnera u vlasti.

"SPS nije u lokalnoj vlasti u mnogim opštinama i nama je u interesu da se ta situacija promeni svuda gde je to izvodljivo. To nisu nikakvi ultimatumi, niti očekivanja naprednjaka, to su i naša očekivanja", izjavio je Dačić.

Obradović je večeras, u izjavi za RTS, naveo da se priča o usklađivanju lokalne s republičkom vlašću "ne može svesti samo na tri grada".

"Sada je moguće. Hajde da to uradimo", rekao je zamenik predsednika SPS i dodao da to nije sporno, ali da i socijalisti očekuju promene u lokalnim samoupravama gde je više njihovih koalicionih partnera u vlasti.

"U pitanju su Smederevska Palanka, Knjaževac, Osječina, Knić", rekao je Obradović, istakavši da je mnogo takvih mesta širom Srbije.

S druge strane, gradska vlast za sada uživa podršku 38 odbornika: 15 iz DS-a, 12 iz LSV-a, sedam iz SPS-a i jednog iz Saveza vojvođanskih Mađara, što takođe nije dovoljno da bi imali većinu.

Odbornička grupa Srpske radikalne stranke koja ima pet odbornika, isključila je bilo kakvu mogućnost saradnje sa SNS-om, ali nije odbacila mogućnost saradnje sa DS-om i LSV-om.

Demokratska stranka optužila je SNS da na sve načine pokušava da prigrabi vlast u glavnom gradu Vojvodine, pa i sa odbornicima Romske demokratske stranke, koje su do pre dva meseca optuživali da su izborni cenzus prešli kupovinom glasova birača.

DS je optužio SNS da gradsku vlast pokušava da formira i sa ljudima izbačenim iz vlastitih partija, čime želi da izvrše udar na izbornu volju Novosađana.

S druge strane, SNS je optužio gradsku vlast da se otuđila od građana i realnosti.

U međuvremenu je došlo do tenzija i između DS i LSV. Prvo je LSV saopštila da je uslov da ostane u koaliciji sa DS to da gradonačelnik Pavličić podnese ostavku, a potom je DS uzvratila optužbama da je LSV korumpirana i da se pridružila "hordi grabljivica" koje "pošto-poto" žele da preuzmu vlast u gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.