SNS: Rešenje nije u zaduživanju države

Izvor: RTS, 23.Avg.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Rešenje nije u zaduživanju države

Najavljena mera ministarke finansija Diane Dragutinović o povećanju PDV-a štetna, ocenio funkcioner SNS-a Marko Đurić. Naprednjaci kritikuju mere Vlade za smanjenje budžetskog deficita i smatraju da "izlaz nije u dodatnim zaduživanjima države".

Član pravnog tima Srpske napredne stranke Marko Đurić rekao je na konferenciji za novinare da Vlada nije u stanju da reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme.

Đurić je naveo da politika koju vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlada Srbije "nije opcija" i da građani zaslužuju novi početak.

"Vlast tvrdi da ima univerzalni recept - zaduživanje. Ono što niko razuman ne bi preporučio jednom čoveku, oni preporučuju čitavoj državi", kaže Đurić.

Đurić je rekao da dodatno zaduživanje nije rešenje tih problema i ukazao da bi najavljena mera ministarke finansija Diane Dragutinović, prema kojoj bi mogla da bude povećana stopa PDV-a štetna.

"Ta mera ne bi koristila privredi i građanima, jer bi manji obim ekonomskih aktivnosti doveo i do manjeg ubiranja poreskih prihoda", dodao je Đurić.

SNS najoštrije osuđuje poteze Vlade Srbije u pokušaju da smanji budžetski deficit koji iznosi 58,3 milijardi dinara, rekao je član pravnog tima te stranke Nikola Selaković.

"Jedna od mera za smanjenje deficita, koju je Vladi predložila kancelarija Svetske banke u Srbiji je i reforma u prosvetnom sistemu, kojom bi se broj odeljenja u školama smanjio za 11.000, a 17.000 prosvetnih radnika ostalo bi bez posla", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, broj učenika u odeljenju bio bi povećan na više od 40, dok prema evropskim standardima u odeljenju ne bi trebalo da bude više od 20 đaka.

"Sprovođenje te mere dovelo bi do zatvaranja mnogih škola u centralnoj Srbiji, Vojvodini, ali i na Kosovu i Metohiji", dodao je Selaković.

Naglasio je "da niz reformi kroz koje poslednjih godina prolazi prosvetni sistem u Srbiji još ne pokazuje dobre rezultate, pa tako đaci na grupnim testiranjima zauzimaju poslednja mesta na lestvici obrazovane dece u Evropi".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.