SNS: Licemeran napad na Zakon o NBS

Izvor: B92, 01.Avg.2012, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Licemeran napad na Zakon o NBS

Beograd -- Licemerne su ocene bivšeg režima da će izmena zakona o NBS dovesti do urušavanja finansijskog sistema i nestabilnog kursa, navela je u saopštenju SNS.

Navodi se da je upravo "kriminalna ekonomska, monetarna i fiskalna politika, koja je vođena za vreme režima Demokratske stranke, doprinela ogromnim problemima u kojima se Srbija danas nalazi".

"Groteskno zvuči kada se zbog izmena Zakona o Narodnoj banci tobože brinu oni koji su u prethodne četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zarad ličnih interesa upropastili srpsku privredu, a iza svega se, u stvari, krije borba za zadržavanje privilegija za nekolicinu ljudi bivšeg režima", navodi se u saopšenju SNS.

Ova stranka zahteva da nadležni državni organi ispitaju tačnost informacije da je Narodna banka Srbije oštećena za preko 300.000.000 evra, zahvaljujući mahinacijama rukovodstva Narodne banke, sa guvernerom Dejanom Šoškićem na čelu.

"Isto tako, bilo bi dobro kada bi guverner Šoškić naveo sa kojim je to tajkunima imao kontakte, kada je, navodno, od njega traženo da deo deviznih rezervi Republike Srbije upotrebi za finansiranje njihovih poslovnih poduhvata, o čemu je sam govorio. Zbog toga, Srpska napredna stranka smatra da treba istražiti sve što je Narodna banka Srbije radila u prethodnom periodu i, ukoliko se ustanovi bilo kakva neregularnost, krivce pozvati na odgovornost", navodi se u saopštenju SNS.

U Skupštinu je stigao Predlog izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojima se menja procedura prestanka funkcije guvernera Dejana Šoškića.

Podsetimo, smena guvernera prethodnih dana jedna je od glavnih tema medija u Srbiji. Protiv njegove smene je napisano i pismo više organizacija nevladinog sektora i istaknutih pojedinaca, koji su zatražili od nove Vlade Srbije da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Narodne banke Srbije "proizvoljnim razrešenjima" državnih službenika.

Inače, aktuelni guverner je za najnoviji broj nedeljnika NIN izjavio da iza njegove smene stoje neki domaći privrednici. U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića.

Reakciju evropskih zvaničnika ranije je najavio i funkcioner DS Božidar Đelić, koji je najavljene izmene nazvao "političkim pamfletom" i "korakom unazad".

Dok DSS smatra da postoji mnogo razloga za smenu Šoškića, LDP i SPO su se izjasnili da će glasati protiv Zakona o NBS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS: Istražiti sve što je NBS radila u prethodnom periodu

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Avg.2012

BEOGRAD - Kako tvrde naprednjaci, "neprihvatljive su i licemerne" ocene predstavnika prethodne vlasti da će izmene Zakona o Narodnoj banci prouzrokovati urušavanje finansijskog sistema i dovesti do nestabilnosti kursa.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.