SNS: Kurs umanjuje poreske prihode

Izvor: RTS, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Kurs umanjuje poreske prihode

Srpska napredna stranka optužila je Vladu Srbije za gubitak poreskih prihoda od 4,5 milijardi dinara, čime je, kako se navodi, moglo da se sačuva 19.000 radnih mesta ili da se obezbede prihodi za 25.000 penzionera.

Naprednjaci su okrivili Vladu Srbije za gubitak poreskih prihoda od 4,5 milijardi dinara na godišenjem nivou.

"Tim novcem moglo bi biti sačuvano 19.000 radnih mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnika koji primaju prosečnu neto platu 30.000 dinara, odnosno, mogla bi da bude isplaćena godišnja suma penzija za 25.000 penzionera koji primaju 15.000 dinara", rekla je član ekonomskog tima SNS-a Jorgovanka Tabaković na konferenciji za novinare.

Analiza bilansa stanja i bilansa uspeha poslovnih banaka, koju je sproveo SNS, pokazuje da je suma dobiti deset poslovnih banaka u poslednjem tomesečju 2008. godine umanjena za oko 45 milijardi dinara, na osnovu negativnih kursih razlika, rekao je član ekonomskog tima SNS Dejan Miljković.

"Ovo umanjenje dobiti podrazumeva gubitak poreskih prihoda u budžetu od oko 4,5 milijardi dinara na godišnjem nivou", dodao je Miljković.

Prema Miljkoviću, poslovne banke u Srbiji posluju u skladu sa donetim propisima, ali guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić nije blagovremeno reagovao na dešavanja u finansijskom sektoru.

Miljković je podsetio da je od kraja oktobra do kraja novembra 2008. godine, NBS intervenisala sa oko 450 miliona evra u cilju stabilizacije vrednosti dinara, ali nije poslala jasan signal poslovnim bankama da je odlučna u nameri da ne dozvoli značajnije smanjenje vrednosti nacionalne valute.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.