SNS: Getoizacija Srba na Kosovu

Izvor: RTS, 25.Apr.2010, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Getoizacija Srba na Kosovu

Iza uništavanja opreme srpskih operatora mobilne telefonije na Kosovu stoje "ekstremni krugovi Albanaca" koji žele dalje konflikte i etničko čišćenje Srba, ocenio funkcioner SNS-a Marko Đurić.

Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje isključenje mobilne i fiksne telefonije za više od 80 hiljada Srba na Kosovu i Metohiji i apeluje na odgovorne u međunarodnoj zajednici da Srbima na Kosovu obezbede osnovna ljudska prava, izjavio je član Pravnog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SNS Marko Đurić.

SNS ocenjuje da je isključenjem fiksne i mobilne telefonije Srbima na Kosovu uskraćeno pravo na komunikaciju, kao jedno od osnovnih ljuskih prava.

Đurić je taj čin ocenio kao anticivilizacijski i naglasio da je on u suprotnosti sa temeljnim međunarodnim konvencijama koje regulišu pitanje ljudskih prava.

Takav čin dopinosi daljoj getoizaciji i izolaciji Srba na Kosovu i Metohiji, upozorio je Đurić.

On je apelovao na odgovorne u međunarodnoj zajednici, "kojima je to ne samo moralna, već i obaveza koju su preuzeli međunarodnim ugovorima i konvencijama", da Srbima na Kosovu obezbede ljudska prava.

"Iako iza odluke o uništavanju repetitora formalno stoji neka nazovi institucija, iza toga stvarno stoje albanski ekstremisti kojima nije cilj stabilnost, već im je cilj nastavak i potpuno etničko čišćenje Kosova i Metohije", rekao Đurić.

Funkcioner SNS-a je ocenio da je Izborna skupština SNS, održana u subotu, pokazala "da je SNS ozbiljna i velika politička snaga koja jedina, zajedno sa ostalim opozicionim strankama, može Srbiji da donese preko potrebne promene".

Član Pravnog saveta SNS Nikola Selaković označio je kao "politički cunami u Srbiji" odluku Ustavnog suda Srbije o neustavnosti blanko ostavki.

Ta odluka, ne samo što odbornicima vraća neustavno oduzeto pravo, već stvara uslove da ljudi počnu da postupaju onako kako misle da treba, rekao je Selaković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.