Rekonstrukcija Vlade ili ministara?

Izvor: B92, 05.Mar.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Vlade ili ministara?

Beograd -- Rekonstrukcija i vanredni izbori - sada su reči koje jasno izgovaraju naprednjaci sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

Koji od dva scenarija će se odigrati, znaće se čim Evropska unija odluči ima li Srbija datum za početak pregovora.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je u načelu zadovoljan radom Vlade, ali da je spreman i na razgovore o rekonstrukciji koju je juče najavio Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić. "Rekonstrukcija je apsolutno moguća", rekao je Dačić u novinarima u Briselu na kraju trodnevne posete.

"Mi veoma pažljivo analiziramo svih ministara i videćete narednih nedelja će i Glavni odbor razmatrati njihove izveštaje i zaista ne bežimo od toga da položimo račune građanima, mi se nismo rodili u foteljama i da možda eventualno i na nekim vanrednim izborima građani kažu šta smo radili od formiranja vlade", kazao je funkcioner SNS Igor Mirović u Kažiprstu B92.

Naprednjaci u Dačićevom kabinetu imaju 9 svojih ljudi, ali najviše kritika pretrpeli su Goran Knežević i ministar kulture Bratislav Petković. Kneževića bi fotelje mogle da koštaju afere oko mleka i kukuruza, a ponajviše pomeranje granice za aflatoksin.

Nezvanično se moglo čuti i da su naprednjaci nezadovoljni radom Milana Bačevića, kao i da nisu najsrećniji ni sa radom nestranačkih ličnosti u njihovoj kvoti - šefu diplomatije Ivanu Mrkiću i ministarki sporta Alisi Marić često se zamera nedovoljno prisustvo u javnosti.

Ružić: Za SPS nema dileme...

Za socijalistu Branka Ružića, dileme nema - u obzir dolazi rekonstrukcija i jedino treba da se vidi koji će model biti primenjen odnosno da li će ona biti "svedena samo na ministre iz SNS".

"Koji će model biti primenjen, da li će to biti rekonstrukcija, da li će ona biti svedena na okvire najjače partije u koaliciji, a to je SNS, videćemo u narednim danima. Za sada realizacija svih vitalnih pitanja Vlade Srbije nije ni na koji način ugrožena", rekao je on novinarima u parlamentu.

Komentarišući izjavu prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da su mogući rekonstrukcija vlade i vanredni izbori nakon odluke o dobijanju datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU, rekao je da je to legitiman politički i partijski stav lidera naprednjaka.

On, međutim, nije odgovorio na pitanje da li je i SPS spremna da zameni svoje ministre ukoliko se proceni da nisu dobro radili, već je rekao da ocenu o dosadašnjem učinku socijalista u vladi treba da da premijer Ivica Dačić, koji je i lider SPS.

"Činjenica da je Dačić, predsednik SPS, ujedno i premijer, govori o tome da su ministri iz SPS-a kontinuirano pod evaluacijom samog premijera", rekao je Ružić i naglasio da se uvek može bolje raditi, ali i da su ministri iz SPS učinili sve "u okvirima u kojima su se kretali, kako bi radili na realizaciji ciljeva koje je Vlada postavila".

On je dodao da SPS želi Vladu Srbije da sagledava kao celinu, pre svega zbog činjenice da je predsednik SPS i premijer i u tom domenu i iznosi ocenu da neke stvari verovatno mogu bolje da se rade.

Kada se pogleda kako je vlada radila na realizaciji vitalnih interesa, istakao je Ružić, ne može a da se ne prizna da su svi koji su na tim poljima bili najodgovorniji dali svoj maksimum.

"Mi iz SPS smatramo dobrodošlim bilo koji korak koji vodi ka unapređenju realizacije ciljeva vlade premijera Dačića i mislimo da svaki takav korak koji tome doprinosi je potreban svakoj vladi pa i ovoj", rekao je Ružić.

SNS: Ostale stranke da slede naš primer

Šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić izjavio je potom da je ta stranka spremna da zameni svoje ministre i druge državne funkcionere za koje smatra da nisu dobro radili čak i ako to ne budu učinile i druge stranke u vlasti i naveo da svojim primerom želi da ohrabri i druge političke stranke da naprave sličan korak.

Arsić je novinarima u parlamentu, odgovarajući na pitanja vezana za eventualnu rekonstrukciju Vlade, rekao da to nije vezano za aktuleni politički trenutak i podsetio da je SNS na poslednjoj sednici Glavnog odbora zatražila da svi ministri, državni sekretari, predsednici opština i gradonačelnici obaveste taj odbor šta su radli u prethodnom periodu. Iz tih izveštaja, dodao je, iz njihove analize i razmatranja zavisiće i ostanak pojedinih članova stranke na određenim funkcijama.

Podsetiši da SNS ima najveći broj poslanika u parlamentu i najveći broj ministara u Vladi, Arsić je poručio da su preispitivanjem njihovog rada želeli da ohrabre koalicione partnere da i oni učine sličan korak.

"Sadašnji ministri imali su dosta vremena da uđu u problematiku svojih resora, da preduzmu određene radnje i ostvare određene rezultate – neko se u tom bolje snašao neko malo slabije, ali svakako cilj nam je da svaki državni organ radi posao zbog koga postoji, da ima rezultate, a ne samo da neko zauzima javnu funkciju i da jednostavno čeka kraj mandata", rekao je on.

Na konstataciju novinara da je lider SNS direktno rekao da postoje neki ljudi čijim radom stranka nije zadovoljna i da se stiče utisak da samo naprednjaci nisu zadovoljni radom svojih kadrova, a da druge partije svojim kadrovima ništa ne zameraju, Arsić je naveo da je to pitanje za druge stranke.

"Kako su zadovoljne ili ne to morate njih da pitate, ali mislim da je ovo na šta se odlučila SNS politički jako hrabro i ne može biti štetno ni za SNS niti za politiku koju vodimo. Ako bi i drugi koji nisu zadovoljni svojim ministrima preuzeli tu dozu političke odgovornosti i hrabrosti svakako ni njima ne bi to nanelo bilo kakvu političku štetu", kazao je on i zaključio da, ukoliko njihovi ministri i drugi državni funkcioneri ne rade svoj posao kako treba, stranka je spremna da ih zameni, pa i ako druge stranke to ne budu učinile.

URS zadovoljan radom svojih ministara

Ujedinjeni ragioni Srbije su apsolutno zadovoljni radom svojih ministara i ne bave se pitanjem hoće li biti izbora, već rade svoj posao i radiće ga dokle god bude trajala Vlada, izjavio je portparol URS Marko Selaković.

On je, povodom rekonstrukcije Vlade, rekao da su Ujedinjeni regioni spremni u svakom trenutku da razgovaraju o radu svojih ministara i to ne samo u Skupštini, na sednici Vlade ili u organima stranke, već i pred građanima.

"Da li će biti izbora ili ne nije pitanje za URS, što se nas tiče mi radimo u ovoj Vladi maksimalno i radićemo dokle god bude trajala. URS ima 16 poslanika, a Vlada u ovom trenutku ima podršku više od 140 poslanika, pa čak i bez URS-a ima većinu. Prema tome, pitanje da li će se ići na nove izbore nije pitanje kojim se URS bavi - mi radimo", kazao je Selaković.

On je dodao da je Predsedništvo URS analiziralo rad ministara te stranke i da je ocenjeno da oni rade u interesu države i timski, o čemu govore rezultati, a da će o tome jesu li ti rezultati dovoljno dobri suditi građani.

Upitan kako su u URS-u razumeli poruku prvog potpredsednika vlade o rekonstukciji i izborima, Selaković je rekao da je to pitanje za analitičare i ponovio da se URS bavi radom, a ne pričom.

SDPS: Rekonstrukcija bolje rešenje od izbora

Šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović izjavio je da izbori nisu neopohodni u ovom trenutku i da bi bilo bolje ići u rekonstrukciju Vlade i dodao da je ta stranka zadovoljna radom svojih kadrova u Vladi Srbije.

On je rekao da SDPS smatra da izbori nisu rešenje, ali da vlast nikom nije zagarantovana.

"U Srbiji postoji jedno pravilo - kada nešto želite da učinite odmah kažete - izbori. To je jedna čarobna reč koja poništava sve što ste radili ili niste uradili. Izbori moraju da budu odgovoran čin koji će značiti da jedna ekipa koja je vodila državu u određenom vremenu polaže račune, a da birači procene da li je ta grupacija dobro radila svoj posao", smatra Mijatović.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija Vlade u ovom trenutku je moguća, ali najpre mora da bude obavljena detaljna procena rada svakog ministra i svakog pojedinca u vlasti.

"A tada kada se polože svi računi videćemo da li neko može da bude i dalje ministar, jer ministarska fotelja nije nikom bogom dana i ona se mora zaraditi i odraditi", kazao je Mijatović.

Upitan da li je SDPS spremna da revidira rad svojih članova u Vladi Srbije i smeni one koji eventualno nisu dobro radili, rekao je da ta stranka stalno procenjuje rad svojih ljudi, da je njihovim radom zadovoljna, kao što je zadovoljna i time što je ministar Rasim Ljajić, koji je i lider stranke, jedan od najbolje ocenjenih članova Vlade.

On je istovremeno poručio i da će onaj ko ne bude radio dobro, a član je SDPS, biti isključen iz vlasti.

"Budite uvereni da ćemo takve ljude jedonostavno ukloniti iz vlasti, to mogu vrlo odgovorno da izjavim za SDPS", rekao je Mijatović, koji međutim nije želeo da oceni ko bi od kadorva drugih stranaka u vladajućoj koaliciji mogao da bude višak posle rekonstrukcije vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stranke u Srbiji: Izbori ili rekonstrukcija

Izvor: Akter, 05.Mar.2013

SNS je spremna da zameni svoje ministre i državne funkcionere iako to ne budu uradile druge stranke koje su u vlasti, dok iz SPS poručuju da se prvo mora videti kako će taj model rekonstrukcije izgledati, a iz URS da su zadovoljni radom svojih ministara

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.