Reagovanja na presudu Draganu Vasiljkoviću

Izvor: RTS, 26.Sep.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na presudu Draganu Vasiljkoviću

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić, poručio je da je presudom Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan presuđeno i svim Srbima koji su početkom devedesetih godina stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države. Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je osuđujuća presuda Kapetanu Draganu, skandalozna i da nema nikakve veze sa istinom i pravdom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Marko Đurić ističe da progon Srba u Hrvatskoj ostaje, kako kaže, goruća sramota čitave Evrope.

"Dragan Vasiljković, u ratno vreme poznat i kao Kapetan Dragan, danas je u Hrvatskoj osuđen u političkom procesu, a presuđeno je svim Srbima koji su početkom 90-ih godina stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države", naveo je Đurić.
Đurić je ukazao i da progon Srba iz Hrvatske ostaje goruća sramota čitave Evrope, a ova presuda je samo još jedan u nizu šamara srpskom narodu, ali nije se ništa drugo ni moglo očekivati od pravosuđa države u kojoj su inspiratori i sprovodioci najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata danas slavljeni kao heroji. 
"Umesto što politički motivisanim presudama nastavljaju da pothranjuju šovinističku mržnju prema srpskom narodu, pravosudni organi u Hrvatskoj mogli bi da učine nešto povodom table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu ili činjenice da je više od četvrt miliona ljudi proterano, a više od dve hiljade ubijeno i nestalo tokom operacija etničkog čišćenja cinično nazvanih 'Oluja' i 'Bljesak', a da niko od najodgovornijih nije za to kažnjen", naveo je on.
Ukazao je da političke presude ne doprinose pomirenju naroda i normalizaciji odnosa u regionu, jer budućnost se ne može graditi na iskrivljenju istorijskih činjenica i prećutkivanju pravih zločina i amnestiranju pravih zločinaca. 
"Dragan Vasiljković je očigledno osuđen za primer, kao simbol otpora stvaranju države u kojoj srpski narod, njegova kultura i vera nisu bili poželjni, i u očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac", naveo je Đurić, koji je i direktor vladine Kancelarije za KiM.
Linta: Osuđujuća presuda Kapetanu Draganu skandalozna  
"Ovo je još jedan dokaz da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji cementiranja etničkog čišćenja Srba s jedne i opravdanja lažne i besmislne teorije da su Srbi agresori i zločinci a Hrvati tobože žrtve koji su vodili oslobodilački rat s druge strane", naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.
Očigledno, ocenio je Linta, da Županijski sud u Splitu tokom sudskog postupka nije dokazao da je Kapetan Dragan počinio bilo kakav zločin i da su svedoci optužbe dobili instrukcije da lažno svedoče protiv njega. 
Linta smatra da je u pitanju montirani proces iz šovinističkih razloga jer je Kapetan Dragan bio jedan od simbola otpora proustaškoj vlasti Franje Tuđmana koja je vodila ratnu politiku s ciljem proterivanja srpskog naroda i stvaranja etnički čiste hrvatske države. 
"Tragično je da Evropska unija dugi niz godina ćuti na sramnu činjenicu da se u jednoj njenoj članici organizuju montirani politički procesi protiv krajiških Srba i svih onih koji odlučili da im pomognu u njihovoj pravednoj borbi protiv hrvatskog nacifašizma 1991-1995. godine", naveo je Linta.
Vasiljković je u splitskom Županijskom sudu danas proglašen krivim za ratni zločin tokom poslednjih sukoba i izrečena mu je kazna od 15 godina zatvora. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta: Osuđujuća presuda kapetanu Draganu skandalozna

Izvor: Blic, 26.Sep.2017

Pedsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je osuđujuća presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetanu Draganu, skandalozna i da nema nikakve veze sa istinom i pravdom...Vasiljković je u splitskom Županijskom sudu danas proglašen krivim za ratni zločin tokom poslednjih sukoba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.