Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikalu psovali majku mađarsku

Vrbas - Stevana Baloga (SRS) napali su i pretukli aktivisti SNS juče oko četiri sata ujutro u Vrbasu i naneli mu lakše povrede glave uz vređanje na nacionalnoj osnovi. Čelnici oba odbora juče su razmenili međusobne optužbe za provokacije koje su prethodile fizičkom obračunu. Dok radikali tvrde da njihove aktiviste napadaju članovi SNS koji su došli u Vrbas iz Beograda i drugih gradova Srbije, naprednjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrde da su radikali prošlog vikenda "lidera SNS Tomislava Nikolića provocirali puštanjem četničkih pesama".



Noćno batinanje na benzinskoj pumpi u širem centru grada nije jedini incident između dve stranke otkako je počela kampanja za opštinske izbore zakazane za 18. oktobar. Na vanrednoj konferenciji SRS juče je rečeno da je "nedavno aktivista naprednjaka u po bela dana fizički napao predsednika mesnog odbora SRS u Bačkom Dobrom Polju".

- I pored svega, šokiran sam ovakvom brutalnošću na samom početku kampanje koja je verovatno rezultat činjenice da su u Vrbas došle desetine aktivista SNS iz Beograda i drugih gradova koji su ovde na privremenom radu - rekao je Branislav Petrović, predsednik vrbaskog SRS. On nije oklevao da za napad na aktivistu svoje stranke optuži vrbaski odbor SNS, rekavši da je nadzorna kamera na benzinskoj pumpi snimila napad i da će policija lako identifikovati napadače iz SNS.

- I sam Balog je prepoznao neke bivše članove SRS, a da stvar bude očiglednija, na mestu napada je bio prisutan i stranački "jugo" sa oznakama SNS - kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, napad je usledio po završetku akcije lepljenja plakata kada je Balog odvezao aktiviste kući i otišao da kupi gorivo.

- Čim je izašao iz auta, na pumpu su stigla i četiri automobila iz kojih su izleteli mladići koji su odmah počeli da prete Balogu, psujući mu majku mađarsku. Jedan od njih mu je prišao i nekoliko puta ga udario pesnicom u glavu. Radnici sa pumpe su pozvali policiju koja je intervenisala i identifikovala aktere zatečene na licu mesta - rekao je Petrović, dodajući da će sačekati na potez policije, a potom preduzeti dalje pravne korake.

Koordinator odbora i nosilac liste Igor Bečić nije negirao da su aktivisti njegove stranke učestvovali u batinanju člana SRS, ali je incident, kaže, usledio nakon brojnih provokacija prethodnih dana i noći uoči samog napada.

- Radikali uporno pokušavaju da nas izazivaju. Na skupu u Ravnom Selu tokom posete Tomislava Nikolića organizovali su paralelni skup i puštali četničke pesme i vređali naše članove. Te noći, tokom akcije lepljenja plakata, najpre su na privatni automobil jednog našeg člana nalepili natpis "izdajnik", a kasnije je taj Balog automobilom jurišao na dvojicu naših članova. Oba incidenta prijavili smo policiji - kaže Bečić. Prema njegovim rečima, aktivisti SNS nisu na benzinsku pumpu došli sa namerom da napadnu Baloga i da je zapravo on izazvao incident kada je mladića koji ga je pitao zašto je jurišao autom na njih grubo odgurnuo.

- Ne opravdavam to, ali ne opravdavam ni provokacije radikala čija se kampanja zasniva na napadima na SNS. Za nas su oni stranka koja nestaje i ne zanimaju nas - rekao je Bečić.

Rivali i prve komšije

Rivalski odnos dve stranke na republičkom nivou u Vrbasu je dodatno otežan činjenicom da je Igor Bečić tokom petogodišnje vladavine koalicije SRS-SPS-DSS bio predsednik odbora SRS i prvi čovek koalicije, a prelaskom u SNS doneo odlučujući mandat za raspad koalicije i uvođenje privremenih mera u opštinu Vrbas, 26. maja. Od pre nekoliko meseci, odbor SNS zakupio je kancelarije u zgradi bivšeg komiteta pored SRS, pa su najveći stranački rivali postali prve komšije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.