Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kineski put svile u istočnoj Evropi

Samit u Beogradu je istorijsko okupljanje i odraz ozbiljnog pozicioniranja naše države, kaže Zoran Babić

Očekivanja Beograda od današnjeg samita su mnogo više ekonomska nego politička. Kako kaže Zoran Babić, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke, reč je o istorijskom okupljanju, koje je odraz priznanja svih mera koje Vlada Srbije postiže i znak ozbiljnosti pozicioniranja države na globalnoj političkoj, privrednoj i ekonomskoj mapi.

„Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samita se očekuje ugovor o izgradnji objekata infrastrukture i drugim investicijama u Srbiji, što će značiti mnogo više radnih mesta i novca u budžetu”, rekao je Babić novinarima u parlamentu, dodavši da je čuo raznorazna omalovažavanja, ali da to više govori o „njihovom kompleksu nego o političkom uticaju”.

Skup su podržali i predstavnici opozicionih stranaka, ali oni smatraju da se Beograd nije na pravi način pripremio za ovako veliki događaj. Prema rečima šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke Borislava Stefanovića, održavanje samita je dobra stvar za prestiž Srbije ne samo u regionu već i van njega.

„Dobro je imati bliske političke i ekonomske veze sa Kinom, dobro je što je Srbija sebe dovela da bude portal toga”, rekao je Stefanović, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, negativno je, međutim, to što se ne zna šta će od svega što je najavljeno biti i realizovano. „Dobro je da dođu predsednici vlada iz regiona i da Beograd bude stecište. Mi treba da radimo zajedno. Ako se mi ne budemo razumeli, džaba nam je i Kina”, istakao je Stefanović i ponovio da bi bilo dobro da se vidi konkretan rezultat tog sastanka, a ne samo da se „premijer zagleda u kameru i kaže – ovo se nije nikada desilo”.

Šef poslaničke grupe Tadićeve Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić ocenio je da Vlada Srbije nije pripremila nijedan novi projekat koji bi predstavila na samitu.

„Do sada nisam uspeo da vidim nijedan novi projekat sa kojim će Vlada Srbije izaći na samitu i ostaje nam da vidimo da li će biti najava nekih novih projekta”, rekao je Đurišić uz opasku da strahuje da će biti propuštena još jedna prilika za unapređenje institucija i infrastrukture u Srbiji.

On je tražio od vlade da na samitu proveri koliko će Srbija moći da iskoristi od 10 milijardi evra investicija, koje je Kina najavila da će uložiti u region istočne Evrope.

Za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je, otkazujući dolazak u Beograd, rekao kako nije reč o poslovno isplativom događaju, druge zemlje učesnice, reklo bi se, ne dele njegovo mišljenje. Naime, kako je na samitu održanom u Varšavi rekao tadašnji poljski premijer i nedavno izabrani predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, uloga Kine u svetskoj ekonomiji i politici u stalnom je porastu.

Na prošlogodišnjem skupu u Bukureštu predsednik kineske vlade Li Kećeng rekao je da je pruga Beograd–Budimpešta prekretnica u saradnji Kine sa zemljama ovog regiona, dok je mađarski premijer Viktor Orban poručio da se radi se o projektu kakvog do sada nije bilo – između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u EU – a koji svim stranama omogućava „pobedničku poziciju”. 

Kineski prodor u ovaj deo Evrope stručnjaci su nazvali „novi put svile”. Peking je već zakupio veliki deo Pirejske luke, koja je postala najveća kineska luka u Evropi. Za Srbiju je dolazak Kineza u Grčku značajan i zbog toga što se tu ne radi samo o pretovaru brodova sa kineskom robom nego i o mogućnostima da se ta roba prevozi srpskim železnicama.

J. Cerovina

----------------------------------

Rama: Srbija nije neprijatelj Albanije

Tirana – Albanski premijer Edi Rama poručio je na sastanku sa ambasadorima u Tirani da će Albanija „bezrezervno” podržati Srbiju tokom predsedavanja OEBS-u 2015. godini i naglasio da Srbija više nije neprijatelj Albanije.

„Srbija će 2015. postati prva zemlja regiona koja preuzima predsedavanje OEBS-u. Albanija će bezrezervno podržati Srbiju u ovom veoma važnom zadatku za naš region”, rekao je Rama u obraćanju akreditovanim ambasadorima.

On je rekao da se Albanija nada da će videti napredak suseda i da će taj progres biti primećen kroz očigledno povećanje standarda sloboda i prava Albanaca u „preševskoj dolini”.

„Ovo novo vreme na Balkanu je konačno donelo mir među Albancima, gde god da oni žive, a koje čini neophodnim da naša zemlja ne samo drži korak sa evropskim izazovima u regionu već i da nastavi putem mira i dijaloga sa Srbijom”, istakao je albanski premijer.

Tanjug

objavljeno: 16.12.2014.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.