Naprednjaci predstavili platformu za borbu protiv korupcije

Izvor: Politika, 23.Jun.2011, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci predstavili platformu za borbu protiv korupcije

Srpska napredna stranka (SNS) predstavlila je danas platformu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i poručila da je osnov za odlučno suprotstavljanje tim krivičnim delima politička volja koje u Srbiji do sada nije bilo.

Platforma SNS podrazumeva reforme u oblastima državne uprave i politike, kao i posebne metode, vrednosti i ciljeve za borbu protiv korupcije.

Funkcioner SNS Marko Đurić rekao je, predstavljajući platformu, da ona podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reformu pravosuđa, zakonske regulative, organa i službi bezbednosti, sistema javnih nabavki i stvaranje profesionalne državne uprave.

Prema njegovim rečima, SNS će se zalagati za politiku nulte tolerancije prema svim oblastima kriminala i korupcije, zajedničko delovanje građana i državnih organa, partnerstvo sa drugima u svetu, transparentnost u radu i politiku „odrešenih ruku i pomoći profesionalcima”.

Metodi kojima će to biti postignuto su izgradnja institucionalnih kapaciteta, ulaganje u materijalne resurse, oduzimanje nelegalno stečene imovine, jačanje saradnje na državnom i međunarodnom nivou, kao i donošenje novih i sprovođenje postojećih strategija za pojedinačne grane organizovanog kriminala.

Osnovni cilj SNS u toj sferi, rekao je on, jeste stvaranje Srbije „koja je sigurna kuća za sve njene građane”.

Đurić je dodao da su ciljevi SNS eliminisanje koruptivnog odnosa između kriminala i politike i uklanjanje Srbije sa mape tranzitnih ruta za trgovinu narkoticima.

Predstavnik Transparensi Internešnala iz Amerike Bredrford Džonson rekao je da je osnova za borbu protiv korupcije, i na nižem i na najvišem nivou, politička volja.

On je naveo da je zakonska regulativa u Srbiji dobra i da su postojeći zakonski okviri adekvatni, ali da je problem u sprovođenju tih propisa.

Njegov saradnik Greg Mindžek rekao je da je u svim zemljama sveta korupcija posledica neefikasne vlade.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Goran Petrović rekao je da organizovani kriminal ne može nastati i širiti se bez pomoći države i njenih institucija.

„Kada budemo shvatili da je korupcija ta koja povezuje državu i kriminal, kada shvatimo da ne postoje kontroverzni tajkuni nego samo kriminalci u lepim odelima, moći ćemo da se izborimo sa kriminalom”, rekao je Petrović.

Funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković ukazala je da su javne nabavke jedan od osnovnih problema iz kojih se stvara korupcija i da bi trebalo promeniti postojeću regulativu kako bi se ona suzbila.

Ona je pozvala Vladu Srbije da usvoji izmene Zakona o javnim nabavkama koje je predložila SNS, kako bi se otklonile slabosti postojećih zakona koje omogućavaju zloupotrebe tog procesa.

Predstavljanju platforme prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih institucija, lider Nove Srbije Velimir Ilić i prvi čovek Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Beta

objavljeno: 23.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS predstavila platformu za borbu protiv kriminala

Izvor: TvojPortal.com, 23.Jun.2011

/press/ Srpska napredna stranka predstavila je danas platformu za borbu protiv organizovnog kriminala i korupcije uz poruku da je politička volja uslov za otpočinjanje borbe protiv te društvene pošasti.. .   Naprednjaci su na konferenciji "Stop kriminalu, stop korupciji", koju je organizovala...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.