LDP: Ustavom iz 2006. oduzeta prava Vojvodini

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Ustavom iz 2006. oduzeta prava Vojvodini

Usvajanjem Ustava 2006. godine, lideri DS-a, DSS-a, SRS-a i SPS-a oduzeli sva prava Vojvodini, kaže predsednik LDP-a Čedomir Jovanović. Ideja moderne i efikasne Vojvodine nezamisliva ukoliko je put do nje put sukoba sa preostalim delom Srbije, ističe Jovanović.

Predsednički kandidat Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović optužio je lidere Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da su svojom politikom oduzeli sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006. godine.

"U odnosu prema Vojvodini jasno se vidi da u Srbiji postoje dve politike. Jedna koja je oličena u Tadiću, Nikoliću, Dačiću i Koštunici, koji su zajedno oduzeli sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006. godine, i naše politike koja se zalaže da se iskoriste svi vojvođanski potencijali jer Vojvodina može i mora da bude motor izgradnje moderne, evropske Srbije", izjavio je u Jovanović.

U saopštenju LDP-a navodi se da je Jovanović ocenio da je ideja moderne i efikasne Vojvodine nezamisliva ukoliko je put do nje put sukoba sa preostalim delom Srbije, ali da su danas, nažalost, odnosi u srpskom društvu upravo takvi.

"Zato u Vojvodini tražimo podršku i razumevanje za taj prvi posao koji želimo da počnemo da radimo nakon izbora 6. maja, a to je izgradnja moderne zemlje na novom Ustavu, i u okviru svega toga moderno uređene Vojvodine", rekao je Jovanović.

Mijić: Imovinu Vojvodine regulisati zakonom

Potpredsednik LDP-a Dušan Mijić izjavio je da se ta stranka zauzima da Vojvodina ima zakondoavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu.

Mijić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu optužio neke druge partije da su neiskrene u zalaganju za autonomiju Vojvodine.

Prema njegovim rečima, to se pre svega odnosi na Socijalističku partiju Srbije, čiji funkcioneri sada izjavljuju da su za "snažnu Vojvodinu", a da se pre toga nisu odredili prema Miloševićevoj politici, koja je tokom devedesetih "uništila Vojvodinu".

"Hoću da podsetim da je jogurt-revolucijom iz 1988. godine ukinuta upravo ta snažna Vojvodina, i to od strane Miloševićevog režima", rekao je Mijić.

Prema njegovim rečima, i Ujedinjeni regioni Srbije, koji se sada zauzimaju za decentralizaciju, imali su dovoljno vremena da pokažu koliko su zaista iskreno za decentralizaciju, pošto su od 2000. godine na vlasti.

Mijić je rekao da Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ima svoje zasluge u borbi za autonomiju Vojvodine, ali je sada u koaliciji sa Demokratskom strankom, koja je u proteklom mandatu na republičkom nivou vodila politiku koja nije bila dobra za Vojvodinu.

Kritikovao je i Vladu Srbije jer još nije donela uredbu kojom se Vojvodini vraća određena imovina, na osnovu dogovora koju je premijer Mirko Cvetković postigao sa LSV-om.

"To je još jedan dokaz da se o Vojvodini ne može razgovarati na osnovu nekakvih dogovora, već da pitanje imovine Vojvodine mora biti regulisano zakonom", rekao je Mijić, koji je i predsednik Pokrajinskog odbora LDP-a.

Ocenio je da Vojvodini treba da pripadnu sva prirodna dobra i bogatstva koja se nalaze na njenoj teritoriji, uključujući i putnu i železničku mrežu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Vojvodini oduzeta sva prava

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2012

Predsednički kandidat Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović optužio je danas lidere Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da su svojom politikom oduzeli sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

LDP: Ustavom oduzeli prava Vojvodini

Izvor: Mondo, 09.Apr.2012

Usvajanjem Ustava 2006. godine, lideri DS-a, DSS-a, SRS-a i SPS-a oduzeli su sva prava Vojvodini, kaže predsednički kandidat Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.