Kritikovali dužnike a sami se zadužuju

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritikovali dužnike a sami se zadužuju

Za finansiranje izgradnje kapitalnih investicija užička vlast uzela bankarski kredit od 130 miliona dinara

Užice – Odbornici gradske skupštine u Užicu podržali su ovih dana predlog ovdašnje lokalne vlasti (koju predvodi SNS) o kreditnom zaduženju grada kod poslovnih banaka u iznosu od 130 miliona dinara. Te pozajmljene pare, navodi se, biće iskorišćene za finansiranje izgradnje kapitalnih investicija.

U zahtevu za saglasnost na tu odluku, prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dostavljenom Ministarstvu finansija, gradska uprava je navela da će se ovim kreditom, uzetim na petogodišnji period otplate, obaviti nekoliko važnih poslova: završiti dečji vrtići u delovima grada Pori (potrebno 45 miliona) i Beloj zemlji (sedam miliona), kao i odavno započeta sportska hala u Krčagovu (52 miliona), zatim izgraditi azil za pse (16 miliona), te nabaviti oprema za JP „Niskogradnja“(10 miliona).

Ali u izveštaju sa poslednje sednice gradske skupštine, na kojoj je predlog zaduženja usvojen, piše da će se taj kredit potrošiti za završetak vrtića na Pori, nabavku opreme za „Niskogradnju“, kišnu i fekalnu kanalizaciju u Hercegovačkoj ulici, vodovode Terazije–Volujac, u Lužničkoj dolini, na Zmajevcu i u Drežniku, rekonstrukciju Ulice Svetozara Markovića, turističku signalizaciju i infrastrukturne objekte aerodroma Ponikve.

Istovremeno, gradska uprava daje a odbornici podržavaju saglasnost na zaduženja ovdašnjih javnih komunalnih preduzeća: JKP „Vodovod“ dozvoljava se zaduženje „radi realizacije programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda“, a JKP „Bioktoš“ za nabavku auto-smećara i 100 novih kontejnera.

I moglo bi se – s obzirom na nezavršene važne objekte u gradu, dotrajale mnoge ulice i trotoare, infrastrukturne probleme i druge potrebe – ovo uzimanje bankarskog kredita donekle razumeti. Ali onaj ko duže pamti ne zaboravlja početak prošle godine kad je ova užička vlast, nedavno pre toga ustoličena, neretko kritikovala nasleđene dugove i prethodna zaduženja bivše vladajuće garniture. Podsećamo, govoreći januara 2013. za „Politiku“ o tome što se tako dugo ne završava pokriveni bazen, gradski većnik Radovan Ristović je rekao da „neće biti lako otplatiti dug koji je gradnjom bazena bivša lokalna vlast ostavila“, te pomenuo da je u tu svrhu „bivša garnitura zadužila gradski budžet kreditom na pet godina u iznosu od 100 miliona dinara“.

I sadašnji gradonačelnik Užica Saša Milošević (SNS), koji je još krajem prošle godine dao ostavku ali i sada obavlja čelnu gradsku funkciju, umeo je da prozove prethodnu užičku vlast zbog zaduženja. Juna 2013, u izjavi za naš list kad je najavom novih radnih mesta (koja potom nisu otvorena) odgovarao zbog osporavanja njegovog rada, Milošević je objasnio da se po dolasku na mesto gradonačelnika suočio s velikim dugovima u gradskom budžetu. „Pritiska nas veliki problem nasleđenih dugova. Zatečena zaduženja su iznosila 500 miliona dinara, a mi smo do sada otplatili 300”, rekao nam je tada. U to vreme, očigledno, nije očekivao da će se i za njegovog gradonačelničkog mandata posegnuti za većim kreditnim zaduženjem.

B. Pejović

objavljeno: 05.07.2014.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Usvojen rebalans valjevskog budžeta na maratonskoj sednici

Izvor: Blic, 05.Jul.2014, 01:01

Odbornici Gradske skupštine Valjeva usvojili su danas prvi rebalans budžeta za 2014. godinu u iznosu od 127,44 miliona dinara na zasedanju koje je, s prekidima i pauzama, trajalo gotovo 12 sati. ..Tim rebalansom gradska vlast pokušava da obezbedi novac za sanaciju šteta nastalih posle majskih poplava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.