Konstituisana Skupština Srbije

Izvor: B92, 23.Jul.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisana Skupština Srbije

Beograd -- Konstituisanje Skupštine Srbije završeno je formiranjem odbora i parlamentarnih delegacija. Nebojša Stefanović iz SNS izabran za predsednika skupštine.

On je poručio da će insistirati na kontroli izvršne vlasti u skladu sa Ustavom. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržano 15.

Podršku izboru Stefanovića dali su poslanici stranaka koje će činiti novu vladu - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina.

Protiv je bilo 48 poslanika iz opozicionih DS-a i LDP-a, dok su poslanici DSS bili uzdržani.

Za izbor Stefanovića glasali su i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, kao i predsedavajući konstitutvnoj sednici Zaharije Trnavčević iz pokreta Bogata Srbija koji se prošle nedelje priključio parlamentarnoj većini.

Ukupno je glasalo 205 poslanika. Glasanje je bilo javno, a obavljeno je prozivanjem.

Stefanović je izjavio je da će njegov cilj u radu biti jačanje uloge parlamenta i da će insistirati na potpunoj kontroli izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom. On je dodao da je svestan odgovornosti koju preuzima i da će raditi na daljem jačanju demokratije i parlamentarnizma u Srbiji.

"Prioritet u radu biće i dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, što će omogućiti bolji život građana i efikasniji rad parlamenta", rekao je Stefanović.

Izabrano pet potpredsednika, formirani odbori

Skupština Srbije izabrala je pet potpredsednika - Vesnu Kovač iz URS, Gordanu Čomić iz DS, Konstantina Arsenovića iz SPS-PUPS-JS, Nenada Popovića iz DSS, kao i Žarka Koraća iz LDP.

Za izbor potpredsednika poslanici su se izjašnjavali javnim glasanjem, odnosno prozivkom.

Poslanici su potom prešli na izbor generalnog sekretara republičkog parlamenta, a za tu funkciju predložena je Jana Ljubičić iz SNS.

Konstituisanje Skupština Srbije završeno je formiranjem odbora i parlamentarnih delegacija.

Skupština Srbije počeće sutra sednicu na kojoj će u objedinjenoj raspravi razgovarati o Predlogu zakona o ministarstvima, Predlogu zakona o dopunama Zakona o Vladi i Predlogu zakona o izmenama Zakona o osnovama uredjenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Predlogom Zakona o ministarstarstvima predviđeno je da Vlada Srbije ima 17 ministarstava i četiri potpredsednika, koliko i rekonstrusana vlada premijera Mirka Cvetkovića.

Posle burne celodnevne rasprave, koju su uglavnom vodili poslanici DS sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem o kredibilitetu vlade i brojnih međusobnih optužbi, skupština je konstituisala ukupno 19 skupštinskih odbora, kao i Odbor za prava deteta, koji će biti posebno skupštinsko telo.

Konstituisani su Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Konstituisan je i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Pored toga, konstituisani su i Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbor za zdravlje i porodicu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

O tome koja će stranka voditi koji odbor biće dogovoreno na sutrašnjim konsultacijama koje je predsednik parlamenta zakazao za 11 sati.

Skupština je izabrala i 69 članova i zamenika članova u devet stalnih delegacija.

To su stalna delegacija u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, kao i u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

Izabrani su i članovi delegacija u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Vučić ponosan na Stefanovića

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio da je ponosan što obrazovanog, mladog, odlučnog i trpeljivog čoveka može da predloži za tu funkciju.

Uz navode iz biografije, Vučić je dodao da će se Stefanović pre svega držati Ustava i zakona, dodajući da se SNS pre svega za to borila.

"Naš posao je kontrola izvršne vlasti i mi ćemo mu u tome pomoću, na najbolji način", rekao je Vučić.

Novi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović aktuelni je predsednik Gradskog odbora Beograda SNS i potpredsednik Glavnog odbora stranke. Na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.

Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.

Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine. Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".

Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".

U periodu 2004 od 2008. bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam. Bio je član Srpske radikalne stranke koju je napustio zajedno sa pristalicama Tomislava Nikolića nakon raskola u partiji 2008. godine

Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nebojša Stefanović izabran za predsednika Skupštine Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Jul.2012

BEOGRAD - Podršku izboru Stefanovića dali su poslanici stranaka koje će činiti novu vladu - SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića, Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Izabran Nebojša Stefanović

Izvor: medio.rs, 23.Jul.2012

Beograd -- Kandidat SNS-a za predsednika Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izabran je sa 142 glasa za na mesto predsednika skupštine.

Nastavak na medio.rs...

Formiranje nove vlasti u Srbiji: Ko su Dačićevi i Vučićevi ljudi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jul.2012

Za predsednika Skupštine izabran je Nebojša Stefanović. Rasprava je bila burna - DS ne može da oprosti prebeg Dačića, ni izbornu pobedu SNS. Oni, pak, nisu odoleli bačenoj rukavici. A u novoj vladi stara lica.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.