Izvor: Politika, 31.Avg.2013, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za predsednika Skupštine Beograda

Demokrate očekuju da SPS predloži kandidata za predsednika gradske skupštine, dok naprednjaci priželjkuju da Dačićeva partija „prebegne” kod njih

Aleksandar Antić, dojučerašnji prvi čovek gradske skupštine, i formalno je podneo ostavku i vratio odbornički mandat zbog postavljanja na mesto ministra saobraćaja. Koji će odbornik iz aktuelnog saziva Skupštine grada biti novi predsednik prestoničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << parlamenta, možda će biti poznato već u septembru. Tada će, kaže Zoran Alimpić, zamenik predsednika gradske skupštine, biti održana sednica ovog tela. Alimpić će ujedno i predsedavati zasedanjima do izbora novog predsednika, jer to spada u opis radnog mesta njegove funkcije prema pravnim aktima.

Kandidata za predsednika skupštine, prema Statutu grada i Poslovniku prestoničkog parlamenta, može da predloži 37 od 110 odbornika. Tako kaže teorija. U praksi, odabir će biti uslovljen političkim očekivanjima i koalicionim sporazumima između partija.

U DS-u, koji zajedno sa SPS-om i PUPS-om ima vladajuću većinu u Beogradu, navode da po koalicionom dogovoru sa socijalistima, SPS-u  pripada fotelja predsednika gradske skupštine. Balša Božović, predsednik gradskog odbora DS-a, kaže da će se ova stranka čak i obratiti javnosti tek kada socijalisti predlože kandidata.

I naprednjaci čekaju da se oglasi SPS, koji, kako kaže Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS-a u beogradskom parlamentu, ima dve opcije.

– Socijalisti mogu da predlože nekoga iz svojih redovaili da razgovaraju sa nama. Posle odlaska Antića ne vidimo ko iz njihove stranke ima dovoljno snage da ga zameni, tako da mislimo da SPS treba da shvati da je došlo vreme da napusti koaliciju sa demokratama – kaže Jovičić, koji ne krije da priželjkuje da na taj način dođe do izbora u Beogradu.

O eventualnim promenama u prestonici, zaključuje on, razgovaraće niko drugi do – Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Da li su i koliko odbornici socijalista kompetentni da budu kandidati za predsednika Skupštine grada odlučivaće njihova stranka, a ne Aleksandar Jovičić, uzvraća Nikola Nikodijević, sekretar Izvršnog odbora gradskog odbora SPS-a. O potencijalnom nasledniku Antića, dodaje on, ova partija će se izjasniti kad se sastanu organi stranke.

– Antić je i poslednji radni dan na mestu predsednika bio u gradskoj skupštini i sve je normalno funkcionisalo. Kadrovska politika je stvar stranke i nikoga više. Stoga ćemo sami proceniti šta treba da radimo – kategoričan je Nikodijević.

----------------------------------------------

Antićev napredak je priznanje za Đilasa

Za političko napredovanje Aleksandra Antića zaslužno je to što je bio deo ekipe okupljene oko DS-a, stranke koja je ostvarila velike projekte, kaže Balša Božović.

– Njegov izbor na ministarsko mesto zapravo odaje priznanje Draganu Đilasu – smatra Božović.

----------------------------------------------

Procedura izbora predsednika

Prvi čovek gradskog parlamenta bira se tajnim glasanjem u skupštini. Ako je u igri samo jedan kandidat, na glasačkom listiću su ponuđene opcije „za” i „protiv”.

Pre izbora, odbornici raspravljaju o kandidatima koji imaju pravo da im se obrate i predstave, zajedno sa onima koji su ih predložili. Novi predsednik stupa na dužnost po objavljivanju rezultata glasanja i preuzima vođenje sednice.

LJ. Perović – D. Bukvić

objavljeno: 31.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.