Još bez dogovora na lokalu

Izvor: B92, 21.Jun.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez dogovora na lokalu

Beograd -- Nedelju dana posle lokalnih izbora u Zemunu i Voždovcu, još se ne nazire sastav novih vlasti u tim opštinama. U sredu će biti poznat stav koalicije SPS-PUPS-JS.

Na ponudu naprednjaka za formiranje koalicije, za sada je pozitivno odgovorio DSS dok su radikali odbili mogućnost saradnje sa dojučerašnjim stranačkim kolegama, pa će naprednjaci po svemu sudeći morati da se okrenu novim opcijama.

Jedna od njih ukazala se posle najave PUPS da bi ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranka mogla samostalno da razgovara o koalicijama.

Međutim, SPS i Jedinstvena Srbija upozoravaju da bi se koalicija raspala ukoliko bi jedna stranka samostalno odlučivala.

Lideri SPS, PUPS-a i Jedinstvene Srbije Ivica Dačić, Krkobabić i Dragan Marković Palma ponovo bi mogli da dođu u situaciju da odlučuju o postizbornom formiranju vlasti.

U Skupštini opštine Zemun, naprednjacima i Demokratskoj stranci Srbije nedostaju dva odbornika za formiranje većine, a upravo toliko imaju PUPS i Jedinstvena Srbija.

Prvi su mogućnost samostalnog nastupa najavili penzioneri, ali tvrde da za sada nije bilo razgovora sa naprednjacima.

"Ako kazemo da nije bilo zvaničnih razgovora, znači da nije bilo ni mogućnosti da nam nude. Ovu našu izjavu treba shvatiti kao stavljanje do znanja i političkim partnerima i srpskoj političkoj sceni i javnosti da je PUPS samostalna autentična partija i da u ime njega ne može bilokod da daje izjave”, rekao je Milan Krkobabić.

On ocenjuje da je postao manir da neko govori u ime PUPS-a zanemarujuci činjenicu da ova stranka ima poslanicki klub.

U najvećoj stranci koalicije, Socijalističkoj partiji Srbije, veruju da jedinstvo saveza biti očuvano i da učešće u vlasti u dve beogradske opštine neće biti jabuka razdora.

Predsednik gradskog odbora socijalista Aleksandar Antić, međutim, šalje i poruku upozorenja svojim partnerima iz PUPSa.

"Mi treba da imamo potpuno korektne odnose sa našim koalicionim partnerom. Bili smo u predizbornoj koaliciji i mislim da je politička abeceda da partneri iz predizborne koalicije nastupaju i dalje zajednički. Ako neko želi da odluke donosi mimo dogovora sa SPS-om, to jednostavno ne očekujem, ali će biti samo signal da na sledećim izborima i nastupa sam na izborima”, kazao je Antić.

U konsenzus veruje i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

On se nada da će se koalicija ponašati jedinstveno i doneti odluku konsenzusom, baš kao i kada su SPS-PUPS i JS odigrale odlučujuću ulogu u formiranju republičke vlade.

"Ne verujem da će jedna partija sama izaći iz koalicije i da čini većinu jer onda bi se koalicija raspala. Da se ide na nove izbore, najveću štetu bi imali sigurno građani. U trenutku kad je svetska ekonomska kriza da se troše pare na izbore i da li će neko dobiti jedan posto više ili manje - vratićemo se na isto” naveo je Marković.

On očekuje da će koalicioni partneri u sredu imati zajednički stav.

Posle usaglašavanja stavova unutar koalicije, SPS, PUPS i Jedinstvenu Srbiju očekuju pregovori sa drugim strankama.

U SPS-u tvrde da za sada ne učestvuju ni u kakvim pregovorima i da samo prate šta se dešava, ali da im se čini da naprednjaci, DSS i radikali neće uspeti da formiraju vlast u Zemunu i na Voždovcu što bi značilo i da će koalicija oko SPS-a ući u postizbornu pregovaračku igru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.