Gligorijević: SNS nikako da proizvede relevantnog političara

Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2017, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gligorijević: SNS nikako da proizvede relevantnog političara

Uvek skrećem pažnu da koliko god Srpska napredna stranka bila velika, ne uspeva da proizvede relevantnog političara sem Aleksandra Vučića, nego se uvek cenkamo ko će biti mandatar za sastav Vlade ili kandidat za gradonačelnika Beograda, smatra novinarka Vremena Jovana Gligorijević.

Komentarišući tekst Vremena o lokalnim izbroima "Bitka koja se može dobiti", ona je rekla da u glavnom gradu postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << razne mogućnosti ujedinjavanja i koalicija i podseća da je na predsedničkim izborima Vučić u Beogradu osvojio 44 odsto glasova.

"Mešutim, ne dopada mi se u planovima nešto što se događa na opozicionoj sceni, to je osporavanje prava pokretima da se kandiduju, to nije lepo, pogotovo ako je reč o inicijativama, grupama građana, koje ističu gradske probleme".

O pisanju lista Blic da konzervativne vladike pritiskaju SNS i Vučića da po svaku cenu stanu na put izboru Ane Brnabić za premijera, Gligorijević kaže da je dobra stvar koju je Vučić uradio to što je podvukao crtu gde prestaje crkva a počinje država i tako onemogućio mešanje SPC u politiku.

"To što ste vladika ne znači da imate imunitet i da vas on štiti na osnovu diskriminacije, tu treba da se javi i poverenica za zaštitu i da odgovaraju zbog kršenja zakona o zabrani diskriminacije, ni njih niko ne diskriminiše ma osnovu veroispovesti".

Očekivano je što je protest "Protiv diktature" izgubio zamah, smatra ona i dodaje da je vlast odabrala dobru strategiju - da ne reaguje.

"I prirodno je da se ta energija privremeno primirila, a da samo oni najvatreniji pokušavaju da održe protest živim, nije to strašno, to je očekivano. Postoji doza netrpeljivosti kada govorimo o širokom biračkom telu, postoji gađenje prema partijama za koje su 50 odsto same krive, ali 50 odsto su i napori režima da ih osramoti. Režim je znao da pohapsi 40 funkcionera DS-a, a oni ne da nisu osuđeni, nego su oslobođeni. Ta kriminalizacija vodećih opozicionih stranaka je doprinela tome da se protesti ograđuju od stranaka. Stalno imamo traženje novih snaga, mislili smo da je to DJB, pa Saša Janković, sada inicijativa Ne davimo Beograd".

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da ako Srbija u svom ustavu i dalje bude imala Kosovo i Metohiju, onda bi Kosovo trebalo da odgovori recipročnim merama i u svoj ustav stavi jednu trećinu teritorije Srbije.

"Meni je reakcija dela domaćih medija - ja sam mislila da je Haradinaj već stigao do Niša, kako on to zamišlja pa može da stavi da je Kosovo do Beča... Idu izbori tamo, ceo region kuva, eskaliralo je u Makedoniji, uvek je dobro podgrejati nacionalističke strasti, i naši političari znaju da primene nacionalistički diskurs".

Jovana Gligorijević navodi da joj je sve u vezi sa našim diplomatskim predstavništvom u Libiji čudno, pošto smo jedna od retkih zemalja koja u Libiji iam svoje diplomate. Kaže da joj je i situacija sa stradanjem ambasadora Olivera Potežice nejasna, jer javnost nije ni znala da je imao saobraćajnu nesreću dok nije podlegao povredama u Tunisu.

 "Sve je pod velom tajne, postoji mnogo pitanja i ne vidim dobru volju da neko odgovori. Ko bi se usudio da nam objasni pre svega zašto imamo predstavništvo u Libiji".

Gligorijević smatra i da bi za društvo kao što je naše bilo dobro da se razreši slučaj stradanja dvojice gardista u Topčideru i navodi da je problem u bespotrebnoj politizaciji smrti gardista.

"Predsednička kampanja je obeležena pokušajem da se odgovornost svali na jednog kandidata, sumnjam u iskrene motive koji bi taj proces da dovedu do kraja".

Nepoznati hakeri upali su na sajt Vremena i iz arhive ovog nedeljnika obrisali pet tekstova, saopštila je redakcija, napominjući da je na "njihovo mesto okačeno pet afirmativnih tekstova o Mići Jovanoviću, vlasniku Univerziteta Džon Nezbit (bivši Megatrend)".

"To je kao da vam neko dok niste kod kuće odnese nameštaj i ubaci rashodovane stolice, neko je iz naše arhive uklonio tekstove, zadržao imena autora, a ubacio vesti na lošem engleskom, pet tekstova pohvalnih na račun Miće Jovanovića, odmah smo prijavili slučaj Tužilaštvu, sve je dalje na njima. Imamo kao informaciju da je upad došao sa servera iz Holandije, međutim možete da sakrijete ip adresu, da li je to tačno utvrdiće odeljenje tužilaštva, nema dokaza da je Mića Jovanović hakovao".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.