Fotelja i(li) partijska knjižica

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotelja i(li) partijska knjižica

Nejasno da li će najavljena departizacija u javnim preduzećima biti u potpunosti sprovedena. Naprednjaci i socijalisti saglasni da članstvo u partiji ne može biti razlog za diskvalifikaciju na konkursu za direktore javnih preduzeća. Partijska funkcija je garant odgovornosti, tvrdi PUPS.

Krajem septembra 25 javnih preduzeća, čiji je osnivač država, trebalo bi da dobiju nove direktore, a komisija već pregleda pristigle biografije. Osim toga što će biti izabrani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na konkursu koji, kako tvrde u Vladi Srbije, zahteva visoku stručnost, iskustvo i obrazovanje, ostaje nedovoljno jasno da li će najavljena departizacija u potpunosti biti sprovedena.

Od prvobitne namere da se menadžment javnih preduzeća departizuje došlo se do tonova da se stručnost može poklopiti sa partijskim članstvom.

Ko kaže da u strankama nema kvalitetnih ljudi - pita potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović. "Stalno sam govorila, ne možete sada reći da niko ne može biti direktor, ako je bio ili je u nekoj stranci", kaže Mihajlovićeva.

"Nije samo pitanje iskustva i biografije, pitanje je kada dođete na razgovor šta preporučujete, odnosno šta nudite za razvoj preduzeća čiji direktor želite da budete", objašnjava Mihajlovićeva. 

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić očekuje da budu izabrani najstručniji, ali ističe da se mora voditi računa o ljudskim pravima.

"Ako je neko član partije ne treba da bude diskvalifikovan, ako može da da pun doprinos. Sam zakon govori o tome da je potrebno da se zamrzne funkcija, ali ne i da se iščlani iz neke partije", objašnjava Ružić.

Šta, međutim, sprečava člana, koji je zamrzao funkciju, da bude u kontaktu sa aktivnim? Odnosno, da li i na koji način zakon sprečava direktore preduzeća da zloupotrebe položaj zarad dobrobiti matične stranke?

"Zabranjeno je bilo kakvo korišćenje javnog preduzeća ili njegovog resursa i imena u političke svrhe ili kampanje ili bilo kakve podrške strankama", objašnjava generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović.

Odalović podseća, takođe, da je član nadzornog odbora nezavisan i da ne može biti član političke partije.

U tvrdnjama da knjižica ne sme biti prepreka za funkciju, najistrajnija je Partija ujedinjenih penzionera Srbije. U PUPS-u tvrde da je ona čak garant odgovornosti.

"Pod znacima navoda departizacija je perfidan pokušaj da se nastavi ruiniranje preostale državne imovine, pokušaj da partije nastave da imaju jak uticaj, ali da odgovornost odmaknu od sebe", kaže zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić.

Direktora će birati petočlana komisija: tri člana iz Vlade, jedan iz skupštinskog Odbora za privredu i finansije i jedan iz institucije koja raspisuje konkurs.

Isto će važiti i za strance, ukoliko se prijave, a tu ideju podržava i Socijaldemokratska partija Srbije.

Predsednik SDPS-a Rasim Ljajić kaže da, s ozbirom na to da od 16, 17 javnih preduzeća samo jedno ili dva ozbiljno posluju, nešto moramo da menjamo.

"Ukoliko imaju iskustva i prethodne rezultate u tim oblastima, da im damo rok od godinu dana i vidimo da li je nešto napravljeno u tom periodu. Ukoliko nemamo rezultate, treba da uvedemo princip smenjivosti", kaže Ljajić.

Hrvatska je taj pricip uvela prema formuli "jedan plus tri" - direktori javnih preduzeća imaju godinu dana da se dokažu, a tek onda im se ugovor produžava za tri godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.