Formiranje beogradske vlasti, čeka se SNS

Izvor: RTS, 20.Mar.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje beogradske vlasti, čeka se SNS

Gotovo da nema promena na spisku stranaka koje će ući u beogradsku skupštinu, ali je raspored njihovih snaga drugačiji nego 2012. godine. U ovom trenutku je prevashodno na SNS-u da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije, kaže Siniša Mali.

Po objavljivanju konačnih rezultata izbora u Beogradu, koji se očekuju u petak, počinju da teku rokovi za konstituisanje gradske vlasti. Petnaest dana je rok da se zakaže konstitutivna sednica, a 60 da se ona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i održi. Tada bi trebalo da bude izabran gradonačelnik. Jedna partija ima apsolutnu većinu da formira vlast.

Gotovo da nema promena na spisku stanara Starog dvora, ali je raspored njihovih snaga drugačiji nego 2012. godine. Naprednjaci imaju dovoljno odbornika da sami formiraju vlast.

"Izbori su prošli, svi smo svesni rezultata i u ovom trenutku je na stranačkim organima, prevashodno na SNS-u, da definiše na koji način će i kako ući u eventualne koalicije i ko će de fakto biti gradonačelnik grada Beograda", rekao je predsednik Privremenog organa Siniša Mali.

Naprednjacima bi trebalo da pripadnu 63 odbornička mesta, DS-u 22, koaliciji oko socijalista 16 mesta. DSS će imati devet odbornika.

Da li će možda jedna opština biti model za ceo grad? U Čukarici, gde je vlast prekomponovana, na čelo opštine došao je SNS, ali uz pomoć DSS-a i koalicije oko socijalista.

Promena vlasti u toj opštini nije u vezi s budućom koalicijom u Gradu, saopštavaju naprednjaci. U sve tri partije kažu da zvaničnih razgovora nije bilo, ali ih ne isključuju.

Aleksandar Antić iz SPS-a smatra da je njegova partija ostvarila odličan rezultat, ali dodaje da taj rezultat nema specifičnu težinu u ovom trenutku.

"Spremni smo da razgovaramo sa kolegama iz SNS-a, ne očekujemo da rezultat tih razgovora mora da bude i dogovor oko zajedničkog vršenja vlasti", kaže Antić ističući da su socijalisti spremni da pre svega razgovaraju sa naprednjacima.

DSS je sa SNS-om još u Zemunu, Grockoj, na Voždovcu.

"U gradskim opštinama ima različitih koalicija, mi već duže vreme razgovaramo sa kolegama iz SNS-a, tako da je Čukarica proizvod višemesečnih razgovora", kaže Andreja Mladenović iz DSS-a.

Mi ćemo na stranačkim organima razgovorati ako dođe do ponude i predloga, dodao je Mladenović.

Posle više godina na čelu prestonice, demokrate poručuju da neće opstruirati buduću vlast.

"I dalje ponosno stojimo iza svega sto smo predstavljali u Beogradu i želimo da nagovestimo da ćemo biti dosledna opozicija za sve projekte koje je DS započeo, koji moraju da budu završeni. I, naravno, bićemo veliki kritičari svega što nije u interesu Beograđana", rekao je Balša Božović iz DS-a.

Beograđani će svog gradonačelnika dobiti u Skupštini grada, gde se on bira tajnim glasanjem, a za to je potrebna apsolutna većina glasova. Mandat traje četiri godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.