Do kraja nedelje predlog za finansiranje stranaka

Izvor: Studio B, 29.Okt.2014, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja nedelje predlog za finansiranje stranaka

Zamenik šefa poslanickog kluba SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović najavio je da će ta stranka do kraja nedelje u skupštinsku pročeduru predati Predlog zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Na osnovu Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti izdvajanje za političke stranke smanjiće se za 35 odsto.

''Po našim procenama to je na godišnjem nivou oko 3,5 miliona evra manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za političke partije. SNS će i u Skupštini Srbije, kao što čini u vladi, da počne da štedi'', rekao je u emisiji ''Upitnik'' na RTS-u Martinović.

On je naveo da ta stranka nije uzela ništa i da su se sve političke partije, uključujući i SNS finansirale po zakonu koji je donela Demokratska stranka uoči parlamentarnih izbora.

''DS je donela Zakon o finansiranju političkih aktivnosti koji je pravila prema sebi, jer je smatrala da će na parlamentarnim izborima 2012. da pobedi i da će dobiti najveći deo novca koji ide za političke partije. Kada je izgubila vlast pokrenula je pitanje promene zakona, a mi ćemo vrlo rado da im izađemo u susret i do kraja nedelje imaćete predlog zakona o

finansiranju političkih aktivnosti'', rekao je Martinović.

Na pitanje zašto ranije nisu pokrenuli izmene zakona, Martinović je rekao da aktuelna vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem funkcioniše od aprila ove godine.

''Izvinite što nismo uspeli do oktobra da donesemo sve zakone'', rekao je Martinović.

Slobodan Milosavljević iz Demokratske stranke ocenio je da je u situaciji kada se ''zadire u živote i dostojanstvo življenja najstarijih sugrađana, penzionera, radnika čitave države prirodno i normalno da i političke stranke štede, kao što svi moraju da štede''.

On je istakao da misli da je zakon trebalo promeniti mnogo ranije.

''To, kao i neke druge uštede u javnom sektoru je trebalo uraditi pre, a tek ako to ne bude dovoljno onda razmotriti i smanjivanje plata i penzija'', rekao je Milosavljević.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović smatra da građani očekuju da se konačno oko nekog pitanja 250 parlamentaraca složi i dodaje da će to očigledno biti pitanje da političke partije ne mogu živeti isto, a građani moraju štedeti i imati tanje novčanike.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će, kako je rekla, imati raspravu koja će za ishod imati 250 glasova za.

Prema njenim rečima, 35 odsto manje političkim strankama je suma koja će ostati u budžetu za druge potrebe i koja će biti i te kako značajna.

''To je ono što građani očekuju'', rekla je Đukić Dejanović dodajući da će inicijativu podržati SPS.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.