Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2016, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Promena rukovodstva veliki politički iskorak

Novi potpredsednik SNS Marko Đurić izjavio je danas da je promena rukovodstva u toj stranci veliki politički iskorak i da nijedna stranka, od uvođenja višestranačja, nije "na vrhuncu svoje snage" smogla hrabrosti da uđe u kadrovske promene - podmlađivanje i osvežavanje.

"Sve što je urađeno, urađeno je sa ciljem da se otvore vrata da stranka bude onaj nosilac zbog koga su se građani 2008. ujedinili u osnivanju te stranke i u svim kasnijim godinama u borbi za promene >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i u čijem početku smo svakako uspešni", rekao je Đurić za TV Pink.

Ističe da bi SNS bila uspešna do kraja, mora da bude i prva koja će menjati sebe kada je to potrebno i smatra da je to juče demonstrirano na Izbornoj skupštini te stranke.

Đurić je napomenuo da su se i oni koji su do sada obavljali potpredsedničke i druge funkcije u stranci, "zaista borili kao lavovi", te da će nastaviti zajedno da se bore i pomažu, kao i da će veliki broj njih nastaviti da obavlja dužnosti u okviru izvršne vlasti.

"Iskreno, kada sam saznao za vest i odgovornost koju preuzimam, tu noć praktično sam probdeo. Nisam ni spavao, jer znam odlično šta u ovom trenutku za zemlju i za stranku znači boriti se za to da nastavljamo da ujedinjujemo ljude na način na koji smo to radili do sada", rekao je Đurić.

Đurić zabrinut i nezadovoljan zbog "pasoške krize"

Direktor Kancelarije za KiM izjavio je da je veoma zabrinut i otvoreno nezadovoljan načinom na koji se tretiraju srpski građani na KiM koji poseduju važeće putne isprave Republike Srbije.

"Niko ne može Srbe na KiM naterati da prihvate pasoše na kojima su neprihvatljivi simboli nelegalno proglašene državnosti Kosova. Mi ćemo taj problem rešiti ili administrativnim merama, ili poželjnije, kroz proces dijaloga u Briselu", rekao je Đurić.

Kaže da se samo zato što piše da je pasoše izdala "Koordinaciona uprava MUP-a Srbije za KiM", ne dozvoljava ulazak u bezviznu šengensku zonu.

Smatra da i za naše građane južne pokrajine mora važiti vizna liberalizacija i kaže da ako je EU uzela geografski princip, pa ograničila viznu liberalizaciju na centralnu i severnu Srbiju bez KiM, sada kada želi da je proširi na KiM, onda mora važiti princip da vizna liberalizacija važi za teritoriju i za ljude, a ne za dokumenta.

"Jedan od velikih izazova i pred novom vladom je borba za očuvanje naših interesa na KiM i ponosni smo na činjenicu da je SNS osvojila više od 69 odsto podrške u našoj južnoj pokrajini i to nas obavezuje da nastavimo još snažnije da radimo za naš narod na KiM", rekao je Đurić.

Ističe da je KiM prethodnih godinu dana jedno veliko gradilište, da se gradi 150 stanova, lokalni putevi, renoviraju škole i bolnice, "kao u drugim delovima naše zemlje".

"Što se tiče pregovora u Briselu, oni i dalje jesu jedan od najtežih poslova i zadataka. S druge strane, razgovaramo najčešće sa ljudima koji ne žele istinski da se sporazumevaju i dogovaraju, koji u tim razgovorima učestvuju zato što misle da je to dobro za njih, u smislu da će da ih potapše po leđima međunarodna zajednica, da će imati snažniju međunarodnu podršku i zato tako sporo i slabo ide sa dogovaranjem", kaže Đurić.

Podvlači da, ipak, u prethodnim mesecima, Srbije nije izgubila gotovo ništa što je od suštinskog značaja za njen narod i da nije bilo lako sačuvati naše institucije na KiM.

"Uspeli smo 'filigranskim spoljnopolitičkim radom' da dođemo do toga da većina tereta za nesprovođenje sporazuma koji se ne sprovode ipak bude na strani ljudi iz Prištine", kaže Đurić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Promena rukovodstva veliki politički iskorak

Izvor: Blic, 29.Maj.2016

Novi potpredsednik SNS Marko Đurić izjavio je danas da je promena rukovodstva u toj stranci veliki politički iskorak i da nijedna stranka, od uvođenja višestranačja, nije "na vrhuncu svoje snage" smogla hrabrosti da uđe u kadrovske promene - podmlađivanje i osvežavanje...- Sve što je urađeno,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.