Đilas: Bar da nas SNS brže iskopira

Izvor: B92, 09.Avg.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Bar da nas SNS brže iskopira

Beograd -- Gradonačelnik Beograda i lider DS Dragan Đilas kaže da je "danas tužan u Srbiji" i da situacija neće biti bolja sve dok se potpuno ne promeni politički koncept.

Prvi čovek demokrata rekao je za B92 da smatra da promena lica u Vladi, pa ni dovođenje stranih eksperata neće biti dovoljno, ako se nastavi po starom.

"Tužan sam, pre godinu smo upozoravali i rekli da će se za devet meseci sve ekonomski raspasti. Tada su pričali da su nas spasli bankrotstva, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkud sad opet minus dve milijarde?", upitao je Đilas.

Đilas je ponovio stav da ovo što se dešava nije rekonstrukcija Vlade, već njen pad, jer je zamenjeno više od polovine ministara.

Naveo je i da se iz svega vidi da bi mogao i deseti (ministar policije) da bude smenjen, ali i da se "premijer Ivica Dačić dogovorio sa predsednikom nešto i da čuva funkcije i pokušava da bude jači od Vučića i od SNS".

"Mi smo dali program, naveli da treba da se uloži u prehrambenu industriju, poljoprivredu, energetiku i obrazovanje, da ne mora svaka državna firma da bude neuspešna, da bi trebalo da idemo ka fiksnom kursu, da ne gasimo firme. Ne mogu da se promene samo ministri. Da se nešto promeni u ovoj zemlji,.potreban je potpuno novi politički koncept, a ne da se stvara neka nova tema na svakih šest meseci, jer je bitno da to vreme pokrijemo nekako", rekao je Đilas.

On kaže da je dobro da se dovode ljudi, posebno velika imena od kojih ima koristi, ali je istakao da "ni to ničemu ne služi ako će služiti samo za marketing".

"Meni je drago što SNS i Aleksandar Vučić preuzmu sve što DS predloži. O ovome govorimo najmanje osam meseci, govorimo da treba platiti ljude i dovesti dobre menadžere na odgovorna mesta, a ne davati poslove onima koji nemaju škole, ili koji kupuju diplome u pedesetim godinama života. Žao mi je što samo u SNS ne mogu sami toga da se sete ili bar odmah da primene ono što mi predložimo", rekao je Đilas.

Iako lider DS nema ništa protiv pregovora sa stranim stručnjacima, kaže da nije za davanje ministarskih mesta strancima, o čemu se spekuliše ovih dana.

"Nikad ne bih podržao da bilo ko od njih zauzme ministarsko mesto, jer mislim da neko ko nema pasoš i za koga narod ne može da glasa prosto ne može da bude na taj način u Vladi", rekao je Đilas u vestima TV B92 i naveo da ništa ne menja ni "hitno izdavanje pasoša, jer ovo nije fudbal".

Đilas je ponovo odbacio mogućnost da uđe u vladu, dodavši da njega niko nije ni zvao.

"Ne znam ni zašto me to stalno pitaju, nismo mi stranka Dušana Petrovića, pa da hvalimo Vladu i čekaju da ih pozovu", rekao je Đilas.

Na konstataciju da je sada iz Vlade izbačen Mlađan Dinkić, čovek koga je najviše kritikovao, i da se sada očekuje da više kritikuje naprednjake, Đilas je rekao da i zbog toga neko treba da preuzme odgovornost.

"Mi smo pre godinu dana rekli Dinkiću da nećemo da mu damo mesto ministra finansija, zato nismo ni napravili vladu, a šta je sad? Ko snosi odgovornost za to što je Dinkić bio tu, pa je smenjen zbog rezultata posle godinu dana? Mi smo sve to rekli pre godinu dana", rekao je Đilas.

On je naveo i da je 2000. DS napravio veliku grešku u ekonomiji, prelaskom sa jednog sistema na neoliberalni sistem.

"To mora da se menja, zato se i DS menja. Ima nove ljude", naveo je Đilas, odbacujući navode da "autokratski vodi stranku" i dodajući da je ona najdemokratskija u Srbiji.

Lider demokrata je naveo i da trenutno ne razmišlja o procentima i popularnost i da uopšte ne razmišlja o neuspehu, već "o zadatku DS da se stvari promene nabolje".

"Zanima me da se nametnemo kao liderska stranka. Smešna su mi ova istraživanja koja se svaki dan pojavljuju, sada smo već ispod deset odsto prema njima, jasno je da ta istraživanja pušta vlast da bi pokazala", rekao je Đilas.

Dodavši da posle narednih izbora želi "u neku sledeću vladu", da DS pomogne zemlji, Đilas je rekao da je neko u ovoj zemlji za proteklih godinu dana davao poslove ljudima sa kupljenim diplomama, koji su svoja preduzeća i zemlju "zavili u crno".

"Ko je za to kriv i ko treba da se izvini? Đilas ili Vučić?", upitao je Đilas govoreći o direktoru "Železnica Srbije".

Đilas je priznao da zbog želje da Srbija napreduje ka EU od juna manje kritikuje vlast, odnosno da "ublažava strašne stvari koje se dešavaju". Ipak, ponovio je da "datum nije dobijen".

Kao jedan od primera naveo je i incident na stadionu Partizana, kada je vođa navijača crno-belih Miloš Radisavljević skinuo kapitensku traku Marku Šćepoviću.

"Mi zbog Srbije ublažavamo sliku, a ova zemlja sada šalje sliku Kimija i tih ljudi. Svi su uplašeni, niko ne sme reč da kaže. Međutim, zašto niko ne sme da kaže ko je Kimija posećivao pre deset dana, koji političar, zašto niko ne sme da kaže?", rekao je on.

Gradonačelnik Beograda ponovo se osvrnuo na priče o povređivanju devojčice u protestu pred Skupštinom grada i rekao da su zlonamerne.

On je objasnio da je u kontaktu sa pripadnicima MUP-a koji obezbeđuju gradsku Skupštinu, ispred koje je povređena devojčica, ali da joj nije polomljen nos i da to pokazuju medicinski izveštaji.

Đilas je naveo da su i svedočenja koja se pojavljuju oprečna, a upitao je i da li neko zaista veruje da je neki pripadnik MUP-a prišao devojčici i "udario je iz čista mira pesnicom u glavu", kako se tvrdi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đilas: Kimi se viđao sa Vučićem

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Avg.2013

Gradonačelnik Beograda i lider DS Dragan Đilas je izjavio da zbog puta Srbije ka Evropskoj uniji manje kritikuje vlast, ali i javnosti postavio pitanje zašto niko ne sme da kaže da se lider SNS i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić viđao sa vođom Grobara Milošem Radisavljevićem Kimijem.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.