Borislav Novaković: Gradonačelnik Novog Sada u kriminalnom dosluhu sa Galensom

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2019, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Novaković: Gradonačelnik Novog Sada u kriminalnom dosluhu sa Galensom

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića iz Srpske napredne stranke za "kriminalni dosluh" sa kompanijom "Galens", prilikom izgradnje Pupinove palate u centru Novog Sada.

Novaković je na konferenciji za novinare ispred Pupinove palate rekao da je ta građevina trebalo da ima ukupno 18.000 kvadratnih metara, ali je nakon izmena plana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ona "izašla" na 31.000 kvadrata.

"Dakle, razlika je 13.000 kvadrata. Ako pođemo od pretpostavke da je cena kvadrata oko 2.000 evra, dolazimo do proste računice da je Miloš Vučević u kriminalnom dosluhu sa Galensom omogućio da zarade dodatnih 26 miliona evra. Reč je o klasičnoj trgovini uticajem i ja pozivam tužilaštvo i policiju da reaguju", naveo je Novaković.

On je ocenio da je gradnja Pupinove palate "reprezentativni primer urbanističko-investicionog kriminala".

Prema njegovim rečima, prvobitnim planom je bilo predviđeno da spratnost Pupinove palate bude pet spratova plus prizemlje, ali je to izmenjeno i sada je osam spratova plus prizemlje, s tim da je središnja kula, koja je po starom projektu bila predviđena na četiri sprata, sada 12 spratova.

"Pupinova palata u četiri dimenzije odstupa od onoga što je urbana i građevinska kultura Novog Sada. Naspram Palate se nalazi zgrada Glavne pošte, koju je svojevremeno projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan. Potpuno je narušena vizura i vertikala Glavne pošte koja je bila dominantan reperni objekat u centru Novog Sada i potpuno je poništen značaj tog arhitektonskog dela", naveo je Novaković.

Dodao je da je pre izgradnje Pupinove palate, na potezu od Banovine do te zgrade bio ujednačen izgled građevina, to jest sve su bile prizemlje plus pet spratoiva, kao što se vodilo računa i o materijalu, pa je dominirao beli mermer.

"Svojom spratnošću, volumenom i kubatorom Palata potpno odstupa od onoga što je bila urbanistička i građevinska ideja Bulevara Mihajla Pupina. Treće, svojim zadnjim delom Palata se izdiže sa 11 spratova iznad Trga galerija, pa je od Trga galerija napravljena vizuelna rupa. Kada se pogleda sa Trga mladenaca, potpuno se narušava vizura pogleda porema centru grada i katedrali. Gotovo da ne postoje ni siluete, jer se pogledu isprečila Pupinova palata. Dakle, u svim dimezijama ovo je jedno kriminalno delo", kazao je Novaković.

Ocenio je da je izgradnja Pupinove palate delo koje "svedoči o najružnijim aspektima sprege politike i građevinske i urbanističke mafije".

"Ne postoji nijedan profesionalni razlog za tako nešto, ali očito postoje koruptivni razlozi koji su motivisali Miloša Vučevića da pogoduje i da u nekoj vrsti poslovnog dosluha dozvoli Galensu da naruži i upropasti izgled gradskog jezgra", rekao je Novaković, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razmena optužbi između Novakovića i Vučevića o "Pupinovoj palati" i građevinskoj mafiji

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2019

Izgradnja "Pupinove palate" je reprezentativni primer trgovine uticajem i jasna sprega gradske vlasti i građevinske mafije, poručio je danas predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković...Obraćajući se ispred "Pupinove palate" na Bulevaru Mihajla Pupina, Novaković je izneo sumnju...

Nastavak na Radio 021...

Novosadski naprednjaci odgovorili Novakoviću

Izvor: Blic, 25.Nov.2019

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević odgovorio je na optužbe Borislava Novakovića, nekadašnjeg predsednika Skupštine Grada Novog Sada. Novaković naime navodno tvrdi da su naprednjaci bili u dosluhu sa kompanijom "Galens" prilikom izgradnje Pupinove palate.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.