Izvor: Danas, 20.Jul.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić:Korigovali smo jedan zakon

Beograd - Momčilo Grubač, ministar pravde u Vladi u senci Demokratske stranke, saopštio je juče da je skoro polovina donetih zakona u parlamentu ispravka već donetih zakona. Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, za Danas kaže da je Skupština posle usvajanja korigovala samo jedan zakon, a da su izmene i dopune zakona rađene radi usklađivanja zakonodavstva Srbije sa evropskim.

Grubač je naveo da je vlada u senci DS konstatovala da je stanje u srpskom zakonodavstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i odnosu vlasti prema zakonima veoma rđavo. "Uglavnom zbog toga što postoje krupne anomalije u postupku donošenja zakona. Taj postupak je pravno u jednom dobrom delu neregulisan, samovoljan, arbitriran i laički, ocenio je Grubač.

Prema njegovim rečima, Skupština liči na fabriku koja radi punom parom ali ne proizvodi ništa, ili proizvodi škart robu. "Glavni proizvod Narodne skupštine su ne novi zakoni, nego zakoni o izmenama i dopunama već ranije donetih zakona. Te izmene i dopune idu rafalno. Neki zakoni, kao na primer zakon o sudovima i zakon o sudijama menjaju se jednom godišnje, već unazad deset godina a ponekad i više puta u toku jedne godine. To je očigledan dokaz da zakonodavni proces u svim njegovim fazama, i pripreme, i javne diskusije i donošenja zakona nije zadovoljavajući", ocenio je Grubač.

On napominje da skoro polovina donetih zakona u parlamentu su ispravka već donetih zakona. "Oko 45 odsto donetih zakona od početka ove godine do sada otpada upravo na te zakone, koji predstavljaju popravku već donetih zakona, a tek 16 odsto je pravih, novih zakona koji su nažalost kandidati za izmene i dopune, jer sadrže greške u fazama koje su prethodile njihovom donošenju", kaže minister pravde u Vladi u senci DS.

On navodi da se zakoni donose bez javne diskusije, u većini slučajeva u poslednje vreme i zahvaljujući novom kursu ove vlasti po skraćenom, kratkom postupku. "Sedamdeset i jedan odsto zakona donetih u prošloj godini je po tom postupku donet, uprkos restriktivnoj odredbi skupštinskog poslovnika, koja kaže da je taj postupak izuzetan i da se može primenjivati samo u krajnjoj nuždi", navodi Grubač.

Babić objašnjava da su Grubačeve izjave čist politički dilentatizam koji nije zasnovan na realnosti niti statistici.

Samo jedan zakon od 250 donetih u ovom desetom sazivu i to Zakon o planiranju i izgradnji je bio korigovan posle usvajanja jer se potkrala sina greška. Taj zakon je, uzgred budi rečeno, doprineo enormnom skoku Srbije na duing biznis listi. A kada je reč o izmenama i dopunama zakona, one su donošene zbog usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim. Ako to nije po volji DS i ako to smatraju škartom, onda neka DS izađe i jasno kaže da se odriče evropskih vrednosti - kaže Babić. On dodaje da je za sve donete zakone dobijena saglasnost Venecijanske komisije i neophodnih tela EU.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.