Aplauzi ispred suda za bivšeg predsednika Grocke

Izvor: Mondo, 24.Maj.2019, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplauzi ispred suda za bivšeg predsednika Grocke

Počelo je suđenje doskorašnjem predsedniku opštine Grocka i članu Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljubu Simonoviću, koji je optužen da je naložio paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.

Foto: MONDO/Danijela Pašić

Simonovića je na ulasku u Drugi osnovni sud u Beogradu. aplauzima dočekalo oko 30 građana koji su agenciji Beta rekli da su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << okupili kako bi ga podržali uoči početka sudskog procesa.

Bivši predsednik opštine Grocka je optužen da je naložio paljenje automobila Jovanovića kao opomenu i za to obećao nagradu, pa je 12. decembra prošle godine u njegovu garažu ubačen molotovljev koktel, od kojeg je izgorela i kuća i pričinjena šteta veća od pet miliona dinara.

Prethodni pretres odnosno početak suđenja odložen je jer se Simonović nije pojavio u sudnici uz obrazloženje da mu nije uručen poziv.

Tužilaštvo je za Simonovića predložilo maksimalnu kaznu od osam godina, a za ostale saučesnike od pet do šest godina dok je jedna osoba zaključila sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i zamenu za kaznu od pola godine kućnog zatvora.

Kada je podignuta optužnica sa kvalifikacijom teško delo protiv opšte sigurnosti, Jovanović je rekao da je to bio pokušaj ubistva.

Prema optužnici napravljen je svojevrsni lanac počinilaca u tom krivčnom delu.

Simonović je uhapšen 25. januara, a sredinom marta je saopštio da podnosi ostavke na funkcije u opštini i stranci uz tvrdnju da je reč o političkom obračunu.

Osim Simonovića, za koga tužilaštvo traži maksimalnu kaznu zatvora od osam godina, optuženi za paljenje kuće Milana Jovanovića su Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je da je pomagala u podmetanju požara i zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela. Na osnovu sporazuma osuđena je na šest meseci kućnog pritvora uz nošenje nanogice i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Nakon što je optužen za paljenje kuće, bivši predsednik opštine Grocka tužio je Milana Jovanovića i urednika portala "Žig info" Željka Matorčevića za nanet "psihički bol i patnju" zbog tvrdnji u podnesku Pravobranilaštvu Grocke i tekstova koje su objavili na tom portalu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.