Izvor: MozzartSport.com, 02.Mar.2021, 23:47

Zvezda poklonila Bajernu trijumf, Lučić i Boldvin ukorili sve greške

Suviše neiskorišćenih poseda u završnih pet minuta skupo je koštalo tim Dejana Radonjića

Crvena zvezda neće nastaviti lepu tradiciju pobeda za ili uoči rođendana košarkaške sekcije. Posle Makabija 2020, Unikahe 2018. i Bamberga 2017. godine, Zvezda je umesto pobede na poklon dala dva boda Bajernu. Skupu školu crveno-beli platili su zbog suviše neiskorišćenih napada u završnih pet minuta susreta, koje su Vladimir Lučić i Vejd Bodvin ukorili bez mnogo emocija >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << za konačnih 78:76 (15:10, 16:25, 19:22, 28:19).

Posle trideset sedam minuta klackalice, pobednik se rešavao u tri minuta! Posle dva penala Boldvina rezultat je glasio 68:68. U tim minutima Zvezda je imala velikih problema sa realizacijom jer je u sledećih pet napada ispaljivala ćorke. Na to je savršen odgovor imao Lučić koji se potpuno razigrao u poslednjoj deonici i ubacio svih deset poena baš tada. I to, ni manje, ni više, nego kada se utakmica lomila. Prvo trojkom posle četiri uzastopna promašaja za Zvezdinih 68:66, a zatim i pet vezanih poena iz kojih je trojkom na minut i po do oglašavanja sirene odveo Bajern do 73:71! U ranijem posedu Lojd je uspeo nakratko da razbije monotoniju i pogodi nemoguću trojku za 71:68. To nije bilo dovoljno, a pobedu je overio Boldvin novim hicem van linije 6,75 metra, da bi Lučić na 24 sekunde doneo Bajernu nedostižno vođstvo...

Lučić je celu utakmicu kuburio s formom, ali je Andrea Trinkijeri pokazao dovoljno vere u njega da mu dozvoli da bude odlučujući faktor utakmice. Uz deset poena dopisao je četiri skoka, tri ukradene lopte i dve asistencije. Igrač utakmice je ipak Boldvin. Jednu od najboljih utakmica karijere upisao je Bajernov šuter, za 24 minuta na terenu imao je 27 poena (10/14 iz igre, 3/4 za tri), te po dva skoka i asistencije.

Pošto je skoro pet i po minuta na otvaranju utakmice bila bez poena Crvena zvezda je odlično završila prvi deo utakmice, uz vođstvo rezultatom 35:31. Moglo je u nastavak da se uđe i sa većom razlikom pošto je po isteku vremena u prvom poluvremenu Boldvin zaradio tehničku grešku zbog prigovora sudiji, ali niti je Lojd pogodio gratis slobodno bacanje, niti je Uskoković realizovao prvi napad jer je dobio blokadu od Rejnoldsa. Jako je loše Zvezda izgledala ofanzivno u prvoj četvrtini. Samo deset poena, a posle sedam uzastopnih neiskorišćenih napada Lojd je probio led i kasnije bio vodeća karika u ofanzivnom delu. Već na poluvremenu imao je 15 poena, ali je imao određenih problema sa linije slobodnih bacanja i da je bio nešto sigurniji mogao je već tada da dostigne svoj ovosezonski prosek od 17 poena, čak i da ga premaši...

Koliko je loše Zvezda izgledala u prvoj, toliko je bolja bila u drugom periodu. O tome najbolje govori podatak da je za četvrtinu ubacila 25 poena, koliko oba tima u prvih deset minuta. Dok je napad imao svoje amplitude, Zvezda je gotovo ujednačenom odbranom znala da lomi rivala, ali i tu je Dejan Radonjić imao problema dok nije pogodio odgovarajuću petorku. Dobrić je bio Zvezdina pokretačka snaga u odbrani i saigrači su nekoliko puta ispustili šansu da nagrade njegovo zalaganje, tako da je on morao da ispali hitac i Zvezdi trojkom donese prvo vođstvo na utakmici (20:17). Dok je Dobrić pokazao veliko srce u odbrani, svoj igrački rast u ofanzivnom delu nastavio je Uskoković! Nekoliko puta je odlično povezivao saigrače, između ostalih Dobrića za taj dalekometni šut iz levog ugla, dok je neizmernu hrabrost pokazao na sredini deonice. Dobio je loptu od Lojda, krenuo u prodor direktno na Boldvina i pogodio, uz još dodatno slobodno bacanje. Iz tog napada Zvezda je otišla na maksimalnih osam poena razlike (27:19) i kompletirao seriju 15:2! Kompletirao, jer se onda Boldvin ispravio za grešku u toj odbrani i sa pet uzastopnih poena u kratkom intervalu vratio Bajern u život.

Upravo je Boldvin zajedno s Rejnoldsom pod košem i Šiškom na šutu (tri trojke pr. au) pravio najviše problema, ali kada je napad proradio Zvezdi je bilo lakše da iskontroliše njihov učinak. Samo je ekipi bilo potrebno da se u nastavku razigra još neko pored Lojda, jer su sledeći na listi strelaca bili Uskoković, Volden i Dobrić sa po pet poena...

To su bili baš Volden i Dobrić, zajedno sa Simonovićem. Zvezda je maksimalno kontrolisala treći kvartal utakmice, iako je opet nešto sporije krenula posle onog promašaja Lojda s penala i slabog pokušaja Uskokovića, ali je kasnije dobro odradila posao. Vrlo lako je razlika uoči završnice mogla da bude deset poena, ali je Boldvin uz zvuk sirene pogodio trojku sa velike udaljenosti, pa je rezultat glasio 57:50. Volden je koristio svoje iskustvo i opteretio Šiška, pa je uz "koš-faul" upravo od slovenačkog reprezentativca upisao još pet poena. Zajedno sa Lojdom je držao Zvezdu na pristojnoj udaljenosti, a kada su njih dvojica stali, preuzeli su Dobrić i Simonović. Pametno su koristili svaki milimetar prostora na parketu i donosili su Zvezdi poene iz sekundarnih napada, te linije slobodnih bacanja. Važan faktor bila je kontrola reketa jer je Zvezda samo u tom periodu imala pet ofanzivnih skokova - nijedan u prvom poluvremenu - i držala Bajern na distanci.

Čak ni dobra igra u nastavku nije bila garant da će Zvezda u finišu imati “šetnju pored mora“. To se jako dobro videlo u uvodna tri minuta poslednje četvrtine kada je Bajern agresivnim napadom stigao na samo tri poena zaostatka (62:59). Boldvin je i dalje igrao s mnogo samopouzdanja, Vajler Beb je dobio tri slobodna bacanja na šutu od Simonovića, dok je Gist na iskustvo izvlačio poene u reketu, uključujući i one na faul Jagodić Kuridže uz dodatno slobodno bacanje. Uzeo je tada Radonjić minut odmora, što je malo i pomoglo Zvezdi pošto se Gistu “skratila“ ruka, a kao kazna stigli su Dobrićevi poeni kojim je vratio oštrinu timu.

No i za ovu situaciju Bajern je imao lek. Pazite ovo, iako je Boldvin dva puta zaredom promašivao drugo slobodno bacanje, Zvezda je posle Lojdovih poena za 68:62 i pet minuta na semaforu prodala tri napada (dve izgubljene lopte pr. au), a to je Lučić iskoristio da pogodi svoju prvu trojku posle četiri uzastopna promašaja! Na nešto više od tri i po minuta do kraja Zvezda je vodila samo dva poena (68:66), da bi Boldvin sa penala doneo izjednačenje. Utakmica je na tri minuta do isteka vremena bila potpuno otvorena.

Sve se ipak završilo simultankama Lučića i Boldvina, koji nisu imali milosti za Zvezdine greške u nizu...

USKORO OPŠIRNIJE...

EVROLIGA – 27. kolo

Utorak:

Himki - Real Madrid 78:77

/Šved 22 - Kerol 15/

Zenit - Alba Berlin 87:71

/Pangos 19 - Sikma 18/

Anadolu Efes - Valensija 99:83

/Šanli 20 - Dubljević 15/

Žalgiris - Asvel 85:75

/Grigonis 21 - Jabusel 17/

Panatinaikos - Barselona 77:85

/Hezonja 21 - Mirotić 25/

Makabi Tel Aviv - CSKA 80:84

/Dorsi 20 - Klajburn 21/

Crvena zvezda - Bajern 76:78

/Lojd 26 - Boldvin 27/

Sreda:

19.00: (1,45) Baskonija (15,0) Olimpijakos (3,05)

20.45: (1,55) Olimpija (14,5) Fenerbahče (2,70)

*** Kvote su podložne promenama

,

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.