Izvor: MozzartSport.com, 15.Nov.2020, 22:04

Zvezda odigrala najslabiji meč u sezoni i preživela Split

Gosti iz Dalmacije vodili 29 minuta, ali je na kraju presudio suvi kvalitet – 78:76

Pobeda se piše, sve ostalo se – briše! Teško da će trener Crvene zvezde Saša Obradović imati mirne snove uoči novog evroligaškog duplog kola, pošto je njegov tim večeras protiv Splita odigrao jedan od najslabijih mečeva u sezoni. Ako ne i najslabiji. Poletna ekipa iz Splita dobrih 29 minuta školovala je crveno-bele koji su odigrali u hibernaciji, nadajući se da će pred njihovim >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << igračkim statusom gosti podići ruke u znak predaje. Nije bilo tako. Split je ostao živ do poslednjeg minuta, imao i vođstvo posle trojke Lukovića 45 sekundi pre kraja... Na kraju je Zvezda poslednja udarila, pre svega zbog izgubljene lopte Mesičeka – 78:76. Imao je Luković šut za pobedu – nije pogodio.

Split je igrao lako i lepršavo, Zvezda smušeno. Imali su gosti i 14 poena prednosti, i otvorili vrata trijumfa. Međutim, mašineriju Beograđana pokrenuo je bivši kapiten Marko Simonović, koji je drugo poluvreme odigrao kao u transu. Želevši da pokaže da je daleko od jeseni karijere, Simonović je ofanzivnim skokovima, trojkama i prodorima, pokazao ostatku tima značenje termina „kolektivna igra“. Simonović je postigao 15 poena i sakrio brojne nedostatke čete sa Malg Kalemgdana, vidno iscrpljene od učestalih evroligaških bitki. Split je u Beogradu predstavio supertalentovanog Vrakovića, strelca 21 poena. Veliko veče imao je i Marko Luković, povremeno se igrajući sa odbranom Crvene zvezde – 25 poena.

Suočeni sa teškim i gustim rasporedom trener Crvene zvezde Saša Obradovića odlučio se da u utakmici protiv Splita odmori kapitena Branka Lazića i centra Ognjena Kuzmića. Očekivala se laka i ubedljiva pobeda evroligaša sa Malog Kalemegdana, ali Dalmatinci su odigrali vrhunsko poluvreme, koristivši na pravi način umor crveno-belih i emotivnu istrošenost posle poraza od Real Madrida.

Kada je Split posle minut igre poveo sa 5:0, videlo se da će se igrači Crvene zvezde maksimalno igrati sa strpljenjem i živcima trenera Saše Obradovića. Split je izgledao ofganzivno vrlo šaroliko i potentno. Šutevima sa distance Marko Luković je zaspisao koš regionalnog velikana, dok je mladi Antonio Vranković držao centarsku kliniku u sudarima sa mnogo iskusnijim kolegama.

Igra Crvene zvezde nije u tim trenucima imala ni glavu, ni rep. Morao je brzo da menja Saša Obradović, ali nije mogao da pronađe adekvatnu petorku i razmontira mladalački polet Splićana, svesnih da neće biti glineni golubovi u praznom Pioniru. Ponovo je Tejlor Ročesti patio i pokazao da je daleko od nekadašnjeg, evroligaškog nivoa. Nije Ročesti imao nikakvu saradnju sa unutrašnjom linijom gde su se rotirali Rit, Brajan i vrlo dekoncentrisani Teri. Energiju dostojnu Zvezdinog dresa imao je samo Ognjen Dobrić, koji je za poluvreme ubacio sedam poena. Zvezda je uhvatila priključak, ali se mučila u svim segmentima igre. Tandem plejmejkera Ročesti-Hol nije se upisao u listu strelaca, dok je Lojd bio daleko od evroligaškog standarda, pošto je iz igre šutirao 1/7.

I pored svih nedostataka Crvena zvezda je u finišu prvog poluvremena uhvatila priključak i otišla na odmor sa samo dva boda zaostatka (40:42). Međutim, posle povratka iz svlačionice Zvezdini problemi su se razmnožili. Velika većina izabranika Saše Obradovića igrala je faklutativnu odbranu, što je dodatno razigrali i onako razigrane Splićane. Povremeno smo gledali školu savremne košarke gostiju, čiji je barjaktar bio srpski internacionalac Marko Luković. Rođeni Beograđanin je pogađao sa jedne noge pogađao, Bajo je zakuvacao sa obe ruke pored skamenjenih centara Crvene zvezde. Nerealne scene u Pioniru dostigle su vrhunac kada je Split sredinom treće deonice stigao do 14 poena prednosti – 55:41.

Bio je to poslednji singal za crveno-bele da se prenu i bar malo da oznoje suve dresove. Profukncionisao je Zvezdin napad, i to odmah nakon što je O Brajan spoznao da njegova jedodimenzionalna igra može da odvede u prvi regionalni poraz četu Saše Obradovića. Nekadašnji član Makabija nije besomučno silovao, već je sa nekoliko ekstra pasova razigrao Davidovca. Pored krila počeo je važan doprinos da daje i Tejlor Ročesti. Zaključno sa poenima u poslednjim sekundama treće četvrtine kada je Crvena zvezda prvi put povela – 60:59.

Na krilima Marka Simonovića Crvena zvezda je brzo došla do pet poena prednosti, ali Split je odbio da umre. Pre svih sjajni Luković koga Brajn nije mogao da uhvati ni lasom. Nedostajao je još jedan raspložen igrač Splićanima da naprave prvorazrednu senzaciju.

Najefikasniji kod domaćina bio je Brajant sa 18 poena, ali i loše procente šuta. Najbolji je bio Marko Simonović sa 15 poena. Splićane je preddvodio Luković sa 25 poena, dok je Vranković imao dabl-dabl učinak - 21 poen i 10 skokova.

CRVENA ZVEZDA – SPLIT 78:76 (18:24, 20:18, 22:17, 18:17)

Hala: Ranko Žeravica

Sudije: Jovčić, Špendl, Javor

CRVENA ZVEZDA: Brajan 18, Ročesti 5, Hol, Volden 2, Lojd 8, Davidovac 10, Rit 6, Dobrić 7, Simonović 15, Jagodić Kuriža 7, Simanić, Teri.

SPLIT: Perković, Perić, Perasović, Kedžo, Đoković 2, Marčinković 12, Šarić, Bajo 2, Čampara 3, Vranković 21, Luković 25, Lesiček 11.

ABA LIGA - 7. KOLO

Subota

Cibona - Partizan 75:82

/Bundović 20 - N. Janković 15/

Mornar - Primorska 87:66

/Gabrijel 15 - Kastrati 20/

Nedelja

Mega – Krka 71:70

/Simonović 17 - Stipčević 16/

Cedevita Olimpija - Borac 97:88

/Blažič 23 - Nerandžić 17/

Crvena zvezda - Split 78:76

/Brajan 18 - Luković 25/

Odloženo

Zadar – Budućnost

Igokea – FMP

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.