Zvezda danas predstavlja Pešića

Izvor: Politika, 19.Avg.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda danas predstavlja Pešića

Predsednik KK Crvena zvezda Beograd Nebojša Čović održao obećanje da će angažovati nekadašnjeg selektora koji će potpisati ugovor na „dve plus jednu godinu”

Danas u podne Košarkaški klub Crvena zvezda Beograd će predstaviti svoje najveće pojačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – trenera Svetislava Pešića. Posle mesec dana pregovora s Nebojšom Čovićem, od pre nekoliko dana predsednikom tog kluba, jedan od najboljih košarkaških stručnjaka u Evropi odlučio je da potpiše dvogodišnji ugovor, s mogućnošću da posle toga saradnja bude produžena na još jednu sezonu.

Pre dve sezone Pešić je otišao iz jedne Zvezde a sad se vraća u drugu, sastavljenu od igrača „zablokirane Zvezde” i FMP-a, ali ni on ni igrači nemaju dilemu za koga se bore. Svi će se složiti da je on „bomba” prelaznog roka, ali pored njegovog neospornog umeća treba znati da njegov potpis znači, bez sumnje, i bolji igrački kadar od trenutnog i povećano interesovanje i medija i sponzora, a samim tim i pun „Pionir”. Narednih dana videće se ko su igrači koje bi mogao da privuče „magnet-Pešić”.

Ne ulazeći u visinu ugovora, koja je uvek poslovna tajna, treba očekivati da će Pešić biti manje plaćen nego dok je radio u staroj Zvezdi. Ne zato što je njegova cena pala (naprotiv, posle sjajnog posla u Valensiji ona je još veća) već zato što Nebojša Čović ne želi da i ovu novu Zvezdu opterećuje dugovima. Opet, od Pešića smo pre tri dana čuli, dok se lomio, da nije sve u novcu i da je za njega ogroman izazov da „uradi nešto što niko nije pre njega” (mislio je, verovatno, da od Zvezde napravi prvaka) a i sam je bio na korak od toga pre dve godine, kada je napustio klub zbog neispunjenih obećanja uprave.

Nema sumnje da će ubuduće i igrači koji shvate i nove okolnosti na evropskom tržištu i svoju realnu cenu, moći da nađu svoje mesto u Zvezdi. Jer Crvena zvezda Beograd se obavezala da će domaćinski da posluje i da će dobar deo plodova svog rada ubacivati u kasu Crvene zvezde u stečaju, kojoj ostaje da se nada da će klub kome je pozajmila ime uspeti da je vrati na pravi put.

***

Svetislav Pešić je rođen 28. avgusta 1949. u Novom Sadu, a s tri godine se preselio u Pirot gde je i počeo košarkašku karijeru. Potom je igrao za Partizan (1967-1971) i sarajevsku Bosnu (1971-1979) s kojom je osvojio titulu klupskog prvaka Evrope 1979 u Grenoblu, posle pobede nad Emersonom.

U Bosni je okončao igračku i započeo trenersku karijeru (1982-1986), a onda su se ređali klubovi: Alba (1993-2000), Keln (2001-2002), Barselona (2002-2004), Roma (2004-2006), Đirona (2006-2007), Dinamo, Moskva (2007-2008), Crvena zvezda (2008-2009) i Valensija (2010-2011).

U bogatoj istoriji Barselone Pešić je prvi trener koji je Kataloncima darivao titulu šampiona Evrolige 2003. Na evrosceni okitio se i titulom Kupa Radivoja Koraća sa berlinskom Albom (1995), a osvojio je i Evrokup sa Đironom (2007). Riznici Pešićevih klupskih trofeja treba dodati još osam nacionalnih prvenstava i pet nacionalnih kupova.

Od 1984. do 1987. godine bio je trener mlađih nacionalnih selekcija Jugoslavije. U tom periodu bio je tvorac najtalentovanije generacije koja se pojavila u amaterskoj košarci (Divac, Đorđević, Kukoč, Rađa...), koja je osvajala zlatne medalje na evropskim prvenstvima u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, a kruna te generacije je titula omladinskog prvaka sveta u Bormiju 1987.

Sa selekcijom Nemačke, koju je predvodio šest godina (1987-1993), osvojio je prvu i za sada jedinu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1993, a za selektora Jugoslavije izabran je 2001. S našim državnim timom osvojio je zlatnu medalju na Evrobasketu u Turskoj 2001, kao i titulu prvaka sveta u Indijanopolisu godinu kasnije. Jedini je trener koji je osvojio evropska i svetska prvenstva u svim kategorijama. Takođe, jedini je trener koji je osvojio zlatne medalje na evropskim šampionatima s dve različite reprezentacije – Nemačkom i Jugoslavijom. Jedini je aktivni trener koji je osvojio titulu klupskog prvaka Evrope kao igrač i trener.

A. M.

objavljeno: 20.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.