Životinje iz nacionalnog parka Melburna u Medija centru

Izvor: B92, 25.Jan.2020, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životinje iz nacionalnog parka Melburna u Medija centru

Svake godine na Australijan Openu novinari u Medija centru imaju prilike za druženje sa životinjama.

Tako je bilo i ovog puta, iz obližnjeg nacionalnog parka, doneli su nekoliko ljubimaca u Madija garden - koalu, vombata, crnoglavog pitona i jednu sovu, tako de je bila prava gužva kako bi svi stigli na red da se fotografišu sa životinjama.

Za sovu nam je rečeno da ima 50 puta bolji vid od ljudskog i da je u stanju sa velike visine da ugleda plen, obično glodare, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima se hrani u velikim količinama.

Što se tiče crnoglavog pitona, rečeno nam je da nije opasan za ljude jer se ne hrani sisarima, već interesantno – određenom vrstom zmija otrovnica kojih ima zaista mnogo na australijskom kontinentu.

Vombat je takođe redovan gost ovde, kao i jedan mali krokodil, ali čini se da je najviše pažnje pobrala koala Frenki.

Malo je već uznemiren, dosta je ljudi prisutno, ali biće sve u redu“, rekao nam je momak koji je držao Frenkija u naručju.

Ove godine, priča o životinjama ne može da prođe bet tog tužnog prizvuka. Gotovo da nema medija ovde koji ne prenosi detalje o velikim šumskim požarima u kojima je stradao ogroman broj životinja, toliko da se predviđa da bi pojedine vrste mogle da nestanu i pre 2050. godine.

Nekako su najviše bile pogođene koale, koje zbog svog specifičnog načina života i vezanosti za drvo eukaliptusa, nisu u stanju da se snađu u požarima, kao recimo kenguri koji mogu da pobegnu i napuste zone opasnosti.

U Australiji se još ne stišavaju utisci posle snimka koji je pre desetak dana preplavio društvene medije, a tiče se jedne koale na Ostrvu kengura, koja je tugovala za mrtvim drugarem.

Širom Australije podignute su privremene bolnice gde se isključivo pomaže povređenim životinjama. Dosta ih je spešeno, ali je u požarima zaista stradao ogroman broj i te brojke se iz dana u dan menjaju i sve su veće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.