Izvor: Blic, 10.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Vesta bih promenio i taktiku

Zbog Vesta bih promenio i taktiku

BEOGRAD - Partizan je završio dvonedeljne pripreme u Turskoj. Boravak u Antaliji bio je prava prilika da se sa nemačkim trenerom Lotarom Mateusom napravi opširniji intervju.

- Kratko sam boravio u Beogradu, ali i to mi je bilo dovoljno da mnogo toga vidim. U vašem gradu sam naišao na veliku promenu, pozitivniju atmosferu. Gde god da sam se pojavio, bilo to veče ili dan, osećao sam se kao u svojoj dnevnoj sobi. Možete baš >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako da napišete, prijatno kao u svojoj dnevnoj sebi. Ljudi su izuzetno prijatni - bilo je prvo što je Mateus na početku razgovora istakao.

Zatim se vratio pripremama. Najpre je prokomentarisao prekinuti meč sa Pusanom.

- Mi Srbi moramo da se držimo zajedno. Svuda kao tim - započeo je ozbiljno Mateus. Uveć ću stati iza igrača, ima stvari koje možemo da rešimo u svlačionici. Na terenu smo tim, bez obzira šta se događa moramo biti celina. To što su uradili fudbaleri Pusana je sramno jer oni nisu igrali fudbal. Atmosferu je dodatno podgrejao trener Pusana.

Da li mislite da se tako nešto može dogoditi u domaćem šampionatu?

- Verujem da se u Srbiji nešto slično neće dogoditi. Tamo se, ipak, igra fudbal, a ovo je bio kung-fu. I dalje tvrdim da ću biti uz svakog svog igrača. Uvek na terenu.

Mateus se vratio svom timu, a posebno je izneo mišljenje o pojačanju iz Nigerije.

- Mnogo toga u našoj koncepciji zavisiće od Taribo Vesta. Nigerijac može da igra na više mesta i moguće je da zbog njega promenimo stil i taktiku. Malbaša i Stojanoski su istovremeno pojačali konkurenciju u odbrani i veznom redu. Dobro su se pokazali. Raduje me jer imamo alternativu za trio Duljaj - Trobok - Vukić, to su Nađ - Ivić - Ilić. Oni mogu mogu da igraju dobro i da odmene pomenute. Ipak, Ivić i Ilić su povređeni i žao mi je zbog toga. Poslednji treninzi su doneli poboljšanje kod Saše lića, jer je počeo po posebnom režimu da radi sa loptom. Čakar je, takođe, potvrdio da se i na njega može računati, a kvalitet je pokazao protiv Bazela.

Nemac menja taktiku i odnos prema igri.

- Zadovoljan sam kako su se promene odvijale. Nije bilo problema na terenu ni van njega. Više vremena je utrošeno na menjanje nekih navika, ali to nam nije ometalo rad. Važno je da fudbaleri shvataju da moraju prvo van terena da preuzmu odgovornost za svoje postupke. Ne može trener uvek da im priča šta da rade, kako da se postavljaju, kako da se ponašaju... Ako mogu to da prihvate, mogu i na igralištu da prihvate odgovornost. Igrači su dobro usvojili ovu promenu, ali naravno uvek može bolje. Čak i kad pomislite da ste završili posao, uvek postoji još nešto što možete da uradite.

Mateus je mnoge iznenadio jer je u novoj formaciji na desnoj strani terena uloga namenjena Milanu Stojanoskom.

- Stojanoski se pokazao kao zadovoljavajuća alternativa. Na istom mestu mogu da igraju još Vest, Bajić i Ćirković. Zato ne znam da li će Stojanoski ostati desni spoljni, ali važno je da me je uverio da može da odradi zadatke koje je dobio. Može, takođe, da igra na još nekoliko mesta u timu. Pojačao je konkurenciju na više mesta i zato je dobro odradio pripreme.

O napadu Mateus ne želi puno da priča, jer je zadovoljan sa svim špicevima: Lazovićem, Ilievom, Delibašićem i Živkovićem.

- Na toj poziciji smo izuzetno jaki i nema razloga da mnogo pričamo. Svi mogu dobro da igraju i da daju golove.

Da li se pribojavate protivnika u prvenstvu.

- Partizan je najbolji u Jugoslaviji, ali ako pomislimo da smo šampioni, koncentracija bi mogla da padne. Tada bi imali nevolja. S. Đurić Mateus zna tim

Trener Partizana ističe da zna tim.

- Posle 14 dana rada u Antaliji imam možda čak i 90 odsto jasnu sliku tima koji će igrati protiv Hajduka. Ono što je preostalo zavisi od Taribo Vesta. Već mnogo toga znam o svakom igraču Partizana. Većinu sam proverio na nekoliko mesta u timu. I dobro je da imamo što je moguće veći izbor igrača za razne pozicije i zadatke. Ne mogu svi da budu centralni defanzivci, zadnji vezni ili napadači.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.