Zbirka priča Orlovi ponovo lete - omaž Ćopiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2016, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbirka priča Orlovi ponovo lete - omaž Ćopiću

Lagunina edicija priča "Talasi" bogatija je za knjigu "Orlovi ponovo lete" u kojoj 14 srpskih pripovedaca govori o svom detinjstvu, a izdavač je tom knjigom obeležio 100 godina od rođenja nezaboravnog pisca Branka Ćopića.

U knjizi koja nosi nadnalslov "Nove priče o magarećim godinama", kako je Ćopić nazvao tineđžere, okupljena je kratka proza nekih od najboljih domaćih pisaca uglavnom mlađe generacije iako su se tu našli Dragan Velikić, Ljubica Arsić, Mihajlo Pantić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako je za Tanjug kazao priređivač obe zbnirke, autor jedne priče i "otac" njenog naslova koji je duhovita varijacija na Ćopićevu zbirku "Orlovi rano lete" Vule Žurić , "dobri duh Branka Ćopića okupio je jedinstvenu književnu družinu".

"Pišući o svojim magarećim godinama sastavili su zbirku ispunjenu najrazlicitijim avanturama, problemima i nevoljama junaka koje drma pubertet, prvi put se zaljubljuju, ne znaju šta će sa sobom pa upadaju u nevolje, odlučuju da pobegnu od kuće i da se nikada, baš nikada više ne vrate u školu", kazao je Žurić.

"Kako je to biti omladinac u vreme kad nije bilo kompjutera i mobilnih telefona, a kako je biti tinejdžer u dvadeset prvom veku? Koliko je sazrevanje kratko a sećanje dugo? Da li su patnje, radosti, veselja i razočaranja uvek isti, ili su se promenili kao i ceo svet i mladost u njemu? Na put ka književnim odgovorima na zamršena pitanja odrastanja uputiće nas smešne, nežne, tužne, pronicljive i uvek uzbudljive priče naših autora koji su se odvažili da s nama podele tajne svog detinjstva", navodi Žurić.

"Orlovi ponovo lete" kroz priče koje potpisuju Muharem Bazdulj, Marko Vidojkovic, Mihajlo Pantić, Mirjana Đrdevic, Rade Kuzmanovic, Miodrag Raičević, Dimitrije Vojnov, Dejan Stojiljković, Dragan Velikić, Zoran Penevski, Ljubica Arsić, Vule Žuric, Dr Nele Karajlić, Vladimir Kecmanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.