Završeno državno finale Sportskih igara mladih

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 23:38

Završeno državno finale Sportskih igara mladih

Posle šest meseci takmičenja i druženja završena je deseta sezona Sportskih igara mladih.

Od 10. do 18. jula najuspešnije ekipe i pojedinci takmičili su se na državnom finalu u Banji Ždrelo za plasman na Međunarodnu završnicu koja se u avgustu održava u Splitu.

Kraj takmičarskog dela obeležili su učesnici Millennium team turnira u tenisu, šahu, kao i dečaci i devojčice koji su zaigrali na Coca-Cola kupu.

Fudbaleri i fudbalerke iz Srbije svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesovanjem pokazali su da je Coca-Cola kup najmasovniji amaterski turnir u malom fudbalu za mlade u Evropi.

Do Državnog finala stigle su ekipe, u muškoj konkurenciji iz Kruševca, Bajine Bašte, Apatina i Šapca, a u ženskoj iz Pančeva, Čajetine, Kraljeva, Kruševca i Kragujevca. Finalni duel, za plasman na Međunarodnu završnicu igrali su dečaci iz ekipe „Mandarine“ Apatin i „Sloga“ Bajina Bašta. Rezultatom 2:0 slavili su Apatinci koji će predstavljati tim Srbije od 21. do 26. avgusta u Split. Za Split se spremaju u devojčice iz ŽFK „Napredak“ iz Kruševca koje su posle izvođenja penala bile bolje od ekipe FK „Voja Gačić“ iz Pančeva.

Kruševljanke su tako ponovile prošlogodišnji uspeh, dok su Pančevke pohvaljene za fer-plej igru.

Po završetku turnira dodeljene su i pojedinačne nagrade za najboljeg golmana, golgetera, igrača i fer-plej potez. Nagrade su dodelili Dragan Đorđević (SIM Kragujevac), David Milić (SIM Surdulica), Dejan Milošević (SIM Petrovac na Mlavi), direktor Coca-Cola kupa Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Miodrag Gogić, predsednik Sportskog saveza Petrovac na Mlavi Dejan Marković, bivši fudbaler Saša Kocić, narodna poslanica Nataša Ivanović i predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović.

Kada je reč o Millennium team turniru u tenisu, plasaman na Međunarodnu završnicu izborili su Bogdan Milićević (Kraljevo), Luka Jovanović (Požarevac), Hana Kalantarian (Valjevo) i Tamara Marković (Valjevo).

Šahisti su odigrali odličan turnir, a u Split će putovati Rajilić Irina, Vujičić Milica, Radenković Irina, Adamović Nikola, Jokić Matej, Tomić Bogdan, Janković Tamara, Vujović Vera, Jauković Teodora, Leskovac Nikola i Kanački Vuk. U timu šahista biće i Marko Milanović, pobednik turnira u kategoriji dečaci 2008. i mlađi. Marku je ovo sedmo učešće u Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih, višestruki je osvajač zlata na Međunarodnu završnicu, a ove godine uspeo je da se plasira i na završni turnir u stonom tenisu.

Predsednica Sportskih igara mladih Marija Mihajlović izjavila je da prezadovoljna kako je proteklo ovih osam dana druženja sa najboljim Simovcima iz Srbije.

"Posle preko stotinu događaja u preko 80 mesta širom Srbije, u Petrovcu na Mlavi, u Banji Ždrelo, dočekali smo blizu 800 najboljih dečaka i devojčica iz preko 50 mesta Srbije koji su učestvovali u desetoj sezoni Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Hvala im na svemu što su pokazali na sportskim terenima, ali i na promociji fer-pleja koji je obeležio ovu godinu. Nadam se da su finalisti uživali u Banji Ždrelo, da su otišli kući bogatiji za nova prijateljstva. Dugogodišnje prijateljstvo Igara i opštine Petrovac na Mlavi i Sportskog saveza ove opštine rezultiralo je druženjem u Banji Ždrelo. Čestitam svima koji su se plasirali na Međunarodnu završnicu i poručujem im da u Splitu svaki trenutak iskoriste za druženje i uživanje. Svaki osmeh, svaka lepa reč koju su nam uputili, obavezuje nas da širimo misiju Igara, a za to veliku podršku imamo u pulu naših sponzora, zahvaljujući kojima je sve za decu besplatno".

U Banji Ždrelo sa decom se družila i mentorka kampanje „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, psihološkinja Biljana Lajović koja je izjavila da su Dunav osiguranje Sportske igre mladih pokazale koliko je njihova misija dragocena i značajna posebno u ovo vreme kada je deci, a i roditeljima neophodna kvalitetna podrška za razvijanje pozitivnog sistema vrednosti:



"Osam dana sportskog nadmetanja nose u sebi posebnu vrednost koja se ogleda u promociji prvenstveno fer i sportskog ponašanja, poštovanja pravila svakog sporta, razvijanja drugarstva, uživanja u igri, upoznavanju dece iz drugih sredina Srbije. Ogromno je zadovoljstvo je kada vidite kako se se, dok čekaju dodelu medalja, devojčice i dečaci iz Čačka, Novog Sada, Paraćina... sami organizuju da igraju košarku, razmenjuju brojeve telefona , dogovaraju da se čuju i nastave komunikaciju; kada devojčica prijavi sudiji da nije video prestup i tako njena ekipa ne osvoji poen jer kako kaže "nije pošteno da prećuti", pruže ruku i čestitaju drugoj ekipi na pobedi mada im je poraz teško pao, kada pišu poruke protiv nasilja, žele o tome da razgovaraju"
.

Kompanija Dunav osiguranje, generalni sponzor Igara u Srbiji nagradiće autore najboljih poruka, a posle Međunarodne završnice troje Simovaca dobiće i stipendijska osiguranja.

Međunarodna završnica počinje 21. avgusta. U Split stižu najbolji Simovci iz sve tri zemlje učesnice Igara, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iz Sportskih igara mladih poručuju da decu očekuju mnogobrojna iznenađenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.