Završena poseta Misije MMF-a, ispunjen veliki broj ciljeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2022, 17:06

Završena poseta Misije MMF-a, ispunjen veliki broj ciljeva

Ministar finansija Siniša Mali održao je završni sastanak sa Misijom MMF-a u Beogradu i na kraju posete, povodom druge revizije aranžmana, zaključeno je da se Srbija dobro izborila sa krizom izazvanom pandemijom kovida 19, te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, pogotovo u uslovima velikih neizvesnosti koje su izazvane globalnim dešavanjima.

Kada je reč o aktuelnom aranžmanu, ministar Mali je, u razgovoru sa Misijom MMF-a koju je predvodio Jan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kes Martejn, istakao da je ispunjen veliki broj ciljeva, te da je važno nastaviti sa stukturnim reformama, a naročito u domenu javnih preduzeća.

U tom smislu najvažnije su reforme preduzeća iz energetskog sektora, kako bi spremno dočekali narednu zimu, kao i efikasan menadžment u tim preduzećima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako je navedeno, biće nastavljene aktivnosti na reformi Poreske uprave, a ukazano je i na značaj projekta e-fiskalizacije, koji podrazumeva da će od 1. maja svi obveznici fiskalizacije imati nove fiskalne uređaje, koji će u realnom vremenu biti povezani sa Poreskom upravom, što će dosta doprineti borbi protiv sive ekonomije.

Takođe, kontatovano je da je važan i projekat e-faktura, koje će za javni sektor biti obavezne od 1. maja 2022. godine.

Tema posete je bio i novi sistem za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Sagovornici su se saglasili da je dobro što je nastavljen priliv stranih direktnih investicija, a pogotovo što se i trenutno odvijaju razgovori sa velikim investitorima, što je odličan pokazatelj stanja naše ekonomije.

Mali se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje i naveo da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

On je naveo i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), koji će trajati do kraja 2023. godine.

Aranžman je savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MMF DONEO OCENU DOMAĆE PRIVREDE Srednjoročni izgledi povoljni, a evo i na šta su konkretno skrenuli pažnju

Izvor: Blic, 22.Mar.2022

Srpska privreda je dobro prošla kroz pandemiju kovid-19 i srednjoročni izgledi zemlje ostaju povoljni, ocena je misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru drugog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.