Zatvorena 25. letnja Univerzijada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2009, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena 25. letnja Univerzijada

BEOGRAD - Ceremonijom u Beogradskoj areni zatvorena je 25. letnja Univerzijada, na kojoj su učestvovali sportisti iz 145 zemalja. Univerzijadu je zvanično zatvorio predsednik Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU) Džordž Kilijan koji je zahvalio sportistima, članovima delegacija, organizacionog komiteta i volonterima zbog organizacije uspešnih igara.

Kilijan je rekao da bez pomoći hiljade volontera na Univerzijadi ne bi bilo moguće opstati. "Oni su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srce i duša ovih igara", rekao je Kilijan.

Duh fer - pleja

On je poručio da univerzitetski sport iznova pokazuje svoj potencijal da spoji studente sportiste u duhu poštovanja, fer pleja i razumevanja.

Komesar Evropske unije za obrazovanje Jan Figel čestitao je svim učesnicima igara, posebno onima koji su osvojili medalje i organizacionom komitetu koji je obavio izuzetan posao.

"Imate puno razloga za slavlje i možete biti zadovoljni onim što ste postigli", rekao je Figel.

Figel je rekao da je siguran da će svi učesnici Univerzijade iz predivnog Beograda otići sa nezaboravnim uspomenama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je ponosan što je gradonačelnik grada koji je bio sjajan domaćin svim učesnicima Univerzijade.

Nezaboravno iskustvo

"Ovo je za Beograd i Beograđane bilo nezaboravno iskustvo. Pokazali smo odlučnost, odgovornost i spremnost da svi zajedno organizujemo najveću sportsku manifestaciju ove godine u svetu", poručio je Đilas.

Đilas je zahvalio takmičarima koji su pokazali kako se bori za boje svojih zemalja i izrazio uverenje da će im vreme provedeno u Beogradu ostati u najlepšoj uspomeni i da će biti najbolji ambasadori koji će preneti pravu sliku o Beogradu i Srbiji.

On se zahvalio volonterima bez kojih uspeh Univerzijade ne bi bio moguć.

"Najveća zahvalnost Beograđanima koji su, kao i uvek do sada, bili ljubazni, stpljivi, pažljivi i vedri, onakvi kakvi mi zaista jesmo. Dragi sugrađani znajte da je naš Beograd u proteklih 12 dana, zahvaljujući i vama, u svet poslao sliku o Beogradu kao gradu koji stoji rame uz rame sa najvećim svetskim metropolama", poručio je Đilas.

Kinezi naredni domaćini

Na kraju ceremonije spuštena je zastava FISU i ugašen univerzitetski plamen ispred Beogradske arene.

Đilas je zastavu vratio Kilijanu koji ju je predao Vang Dongu vršiocu dužnosti gradonačelnika kineskog Šendžena, domaćina naredne letnje Univerzijade 2011. godine.

Posle kraćeg kulturno-umetničkog programa, u Beogradskoj areni je počela žurka, a učesnicima se obratio i srpski teniser Novak Đoković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.