Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Nisam očekivao Pešićev poziv

Vukčević: Nisam očekivao Pešićev poziv

BEOGRAD - Dušan Calinis, košarkaš Real Madrida sa grčkim pasošem biće jedini debitant u jugoslovenskoj reprezentaciji na predstojećem dvomeču sa Švedskom u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu 2002. godine. Iza grčkog prezimena 'krije' se lik i delo 27-godišnjeg Dušana Vukčevića, rođenog Sarajlije, koga je ratni vihor, posle nastupa za Bosnu (igrao sa Nenadom Markovićem, Radulovićem, Alilhodžićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pajovićem...) početkom 90-ih doveo najpre u Beograd i Crvenu zvezdu, a potom u Grčku gde je stekao i punu afirmaciju.

- Iskreno, nisam očekivao poziv saveznog selektora, iako sam se nadao tome svojevremeno. Do juče sam računao, imam 27 godina i nisam više interesantan plavima, ali očigledno je neko pratio moj košarkaški razvoj. Sada me ovaj poziv još više motiviše da pokažem šta znam. Drago mi je što ću, konačno, obući plavi dres jer je to jedno od najvećih mogućih priznanja. Košarkaša reprezentacija je oduvek bila skup najboljih i verujem da mogu da pomognem Jugoslaviji.

Još na Malom Kalemegdanu, u jednoj od najtalentovanijih generacija skorijeg doba u kojoj su bili Predrag Stojaković, Dušan Reljić, Srđan Jovanović, Dušan Jelić stručnjaci su i Dušanu Vukčeviću predviđali blistavu karijeru.

- Iz Crvene zvezde sam otišao 1992. godine, u trenutku kada je u Jugoslaviji bilo teško napredovati. Osmelio sam se na krupan korak - na put u Grčku, put u neizvesnost. Srećom, nisam pogrešio. Dve godine sam igrao u Patri, a onda sam zapao za oko slavnom Olimpijakosu. U Atini sam proveo četiri godine, upoznao velike igrače, imao odlične sparing duele, igrao brojna domaća i međunarodna finala, ali za svo to vreme nisam uspeo da sa Olimpijakosom osvojim ni jedan trofej.

Konačno, Dušan je na pragu ostvarenja ove velike želje, jer ekipa Reala u kojoj sada igra predodređena je za uspehe.

- Svakako da su Saša Đorđević, Dragan Tarlać, Žan Tabak i ostali garancija vrhunskih uspeha, ali to moramo potvrditi i na terenu. Za zada ispunjavamo planove, vodeći smo u Evroligi sa skorom od pet pobeda i jednim porazom, a u nacionalnom šampionatu Španije težimo šampionskoj tituli. Priznajem, opterećenje je veliko jer me ove godine očekuje oko 70 utakmica, to je veliki napor i za NBA igrače - kaže Dragan Vukčević koji je na prozivku selektora Svetislava Pešića, juče iz Madrida stigao u društvu Dragana Tarlaća, saigrača iz Reala. D. J. BUŽIĆ Znaju se moji koreni

Dušan Vukčević od 1993. godine ima grčko državljanstvo koje mu je pomoglo da prebrodi sve administrativne poteškoće priliko vađenja viza sa kojima su bili suočeni Jugosloveni.

- Dugo sam van Jugoslavije i vremenom sam se navikao na Grke, ali nikada nisam bio spreman da igram za njihovu reprezentaciju. Jer, zna se odakle su moji koreni, Jugoslavija je moja otadžbina, tako da ću se uvek osećati kao Jugosloven - kaže Dušan Vukčević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.