Vladika Jovan na slobodi na Bogojavljenje?

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Jovan na slobodi na Bogojavljenje?

Krivično vijeće Osnovnog suda Skoplje 1 donijelo je odluku o puštanju na slobodu arhiepiskopa Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ Jovana Vraniškovskog koji se nalazi na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne zbog navodne pronevjere 250.000 evra u vrijeme dok je bio na čelu jedne eparhije MPC.

Odluku je donijelo krivično vijeće Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je predsjedavao sudija Vladimir Pančevski, uz obrazloženje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vladika Jovan ispunjava sve zakonske uslove da bi bio pušten na slobodu.

Iz Suda je saopšteno da rješenje nije pravosnažno i da je u toku žalbeni rok, te da će Vraniškovski, ako niko ne podnese žalbu, biti na slobodi 19. januara - na Bogojavljenje.

Arhiepiskop Jovan, čije je svjetovno ime Zoran Vraniškovski, uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu kod Bitolja po optužbi kanonski nepriznate MPC za navodnu pronevjeru crkvenog novca kojim je kupovao zemljište.

Od tada se nalazi u skopskom zatvoru Idrizovo, a zbog narušenog zdravlja, nedavno je prebačen u Institut "Majka Tereza" u Skoplju.

Ruski mitropolit Ilarion krajem prošle godine posjetio je Skoplje i zatražio od makedonskih zvaničnika da vladika Jovan bude pušten iz zatvora.

Apel za oslobađanje Vraniškovskog sadržan je i ove godine u Božićnoj poslanici Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Makedonska pravoslavna crkva, nakon što je 1959. godine dobila autonomiju od Srpske pravoslavne crkve u čijem je sastavu bila, 1967. godine proglasila je autokefalnost koju nije priznala nijedna pravoslavna crkva.

Vladika Jovan bio je na čelu Prespansko-pelagonijske, Bregalničke i Povardarske eparhije nepriznate makedonske crkve koju je napustio 2002. godine i od tada pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.