Virtuoz na terenu koji redefiniše igru

Izvor: Danas, 11.Maj.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuoz na terenu koji redefiniše igru

Stefan Kari je po mnogi čemu prvi - prvi igrač koji jednoglasno izabran za MVP, prvi po broju postignutih trojki ikada tri sezone zaredom, uskoro prvi po broju postignutih poena u produžecima.... Međutim, rekordi nisu ono zbog čega ovaj dvadesetoosmogodišnjak iz Ohaja svako malo iskoči u centar pažnje sportske javnosti. ili bar nisu jedini razlog. Vituoznost na terenu koja podjednako ostavlja bez teksta i njegove saigrače i protivnike izdvajaju Karija još od perioda kada je igrao u NCAA >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za Davidson.

- On redefiniše način na koji se trenutno igra košarka - rekao je trener Majami Hita Erik Spoelstra. Na drugoj strani strateg Golden Stejta Stiv Ker posegao je za poređenjem sa Majkl Džordanom, ali ne po jedinstvenosti u igri, već utisku koji ostavlja na publiku.

- Sećam se ove buke na turneji svaki put kada bi Majkl pružio ovakvu utakmicu - reako je Ker nakon utakmice sa Portlandom u kojoj je Kari postigao 17 poena u produžecima.

Novina je ono što Stefa Karija čini drugačijim i teško uporedivim sa bilo kime. Zvezda Voriorsa podiže lestvice ne da bi ih drugi preskočili već on sam - u sezoni 2012/13 postavio je rekord od 272 trojke, naredne godine premašio je ovaj broj za 14, a ove sezone je ubacio čak 402 koša za tri.

U utakmici sa Portlandom, nakon pauze od više od dve nedelje zbog povrede, Kari je postigao 40 poena, od čega 17 u produžecima, radeći ono što je radio tokom cele sezone - vodeći svoj tim ka još jednoj pobedi.

Dve stvari definišu Karija - novina koju uvodi i hladnoća sa kojom se osvrće na svoje uspehe. Nakon utakmice sa Portlandom rekao je da teško da može da kaže da je zadivljen onim što je uradio na terenu. Podjednak manjak emocija i kontrast između oduševljenja sportske javnosti i Karijeve samorefleksije viđene je i na pres konferenciji nakon što je proglašen za MVP. U govoru koji je većim delom posvetio tome da se zahvali pojedinačno svima koji su doprineli njegovom uspehu, najviše su odjeknule poslednje rečenice.

-Moja poruka je da nikada ne treba ostati zadovoljan onim što postižeš. Ljudi su mislili da ne mogu da se vratim na ovu pozornicu nakon prošle sezone, ali sam ja terao sebe i trudio se da postignem ono što je bilo nemoguće postići, i na to sam veoma ponosan - zaključio je svoj govor Kari.

Tokom sezone Stefan Karije je bio vodeći igrač NBA po broju poena, ukradenih lopti, procentu ubačenih slobodnih bacanja, i broju postignutih trojki. Sa učinkom od 50 posto šuta iz igre, 45 odsto za tri i 91 odsto sa linije slobodnih bacanja, Kari je u proseku po utakmici postizao 30.1 poen, 5.4 skoka, 6.7 asistencija i 2.1 ukradene lopte.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.