Vidić „Blicov“ fudbaler godine

Izvor: Blic, 29.Dec.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidić „Blicov“ fudbaler godine

Sa Mančester junajtedom Nemanja Vidić je osvojio sve što je mogao, tri godine je na tronu u Premijer ligi, dve godine zaredom akter finala Lige šampiona, Moskva i Rim ostali su mu u različitom sećanju. Žetva trofeja u dresu „crvenih đavola“ stigla je do brojke devet, čeka se dvocifren broj, a nalazi se i među najboljih 11 na svetu u izboru FIFA. Uz prestižne nagrade koje je pobrao u 2009, srpski reprezentativac je drugi put za redom u izboru „Blica“, od strane 100 fudbalskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudi izabran za našeg najboljeg fudbalera.

Ostala mu je samo još jedna želja za 2010. - da Srbija zablista i na Mondijalu u Južnoj Africi! Svaki igrač voli priznanja, pa i Vidić, ali kaže da su mu ona samo motiv da nastavi dalje.

- Svakako da prijaju i znače. Ova godina je u tom smislu bila zaista plodna, bilo ih je zaista mnogo, a drago mi je da je opet stigla i od „Blica". Sve to mi je motiv da nastavim dalje i da budem još bolji - kaže defanzivac Mančester junajteda.

Malo je reprezentacija koje imaju tako pouzdanog igrača na tako osetljivom mestu kao što je Vidić.

- Možda će nekom biti čudno, ali još nisam odigrao utakmicu na Svetskom prvenstvu! Jedva čekam da se i to desi. U Nemačkoj 2006. povredio sam se pred početak turnira, dogodilo se što se dogodilo, sada je nova prilika. Samo da sve bude u redu. Rekao sam da bih voleo da nešto zajedno uradimo. Lepo je što smo se plasirali na završni turnir, imamo dobru ekipu, posedujemo kvalitet, u odnosu na ranije kvalifikacije igramo i na gol više, što me raduje.

Žreb u Kejptaunu namerio je „orlove" na Nemačku, Australiju, Ganu. Specifična grupa po sastavu.

- Nema lakih rivala na Mondijalu, to je jasno. Nemci su pre tri godine bili treći, uvek su u vrhu. Poznajem dosta fudbalera iz sva tri tima, ali ne volim da kažem da smo favoriti za prvo mesto, ali kada smo tamo, red je da nešto i napravimo. Mogu samo da kažem da verujem u sebe.

Nedavno je u Cirihu dobio veliko priznanje. Izabran je u tim sveta za 2009. u izboru FIFA i FIFPro. Bila je to prilika da porazgovara sa kolegama iz Liverpula, Čelsija, Barselone.

- Sve je to išlo nekako brzo, sleteli smo na aerodrom, odvezli su nas do hotela, pa potom brzo na ceremoniju. Iznenadilo me, nisam očekivao, mada mi je drago što sam dobio još jedno priznanje. Ipak, glasale su kolege profesionalci iz celog sveta, to mnogo znači. Sa Špancima nisam pričao, postoji ta jezička barijera, ali jesam sa Džerardom, Terijem. Malo smo se šalili, ništa više od toga. Nije bilo peckanja.

Premijer liga odavno nije bila tako uzbudljiva. Ekipe iz vrha gube bodove, pa i Mančester, ali daleko je maj i prolazak kroz cilj.

- Liga je izjednačenija, timovi iz vrha gube više bodova. Vidi se to i po tabeli, između četiri prvoplasirana nema velike bodovne razlike. Čelsi je kada se sve sabere možda imao najbolji niz, ali nadam se da ćemo i mi popraviti formu. Tek je polovina sezone. Mančester u januaru po tradiciji pruža dobre partije tako da verujem da i ove sezone možemo do stignemo do titule.

Tim Aleksa Fergusona mnogi su otpisali na početku sezone. I to samo zbog odlaska Kristijana Ronalda. Vidić na celu priču gleda drugačije.

- Istina je da se oko njega sve vrtelo proteklih sezona i da je bio glavna karika. Možda ne igramo isto posle njegovog odlaska, ali tim je u tranziciji, ne igramo na isti način. Ako svi budu spremni i zdravi, biće opet uspeha.

Žreb u Ligi šampiona, namerio je Mančester na Milan, sa kojim „crveni đavoli" nemaju previše uspeha.

- Ovaj tim ima iskustvo, igramo dobro u Ligi šampiona, u poslednje tri godine imamo trijumf, finale i polufinale. Međutim, Milan je veliki klub iako u poslednje dve tri godine nema velikih rezultata, pre svega u Kalču. Ekipa je malo starija, ali zato ima iskustva u kup takmičenjima kakvo je Liga šampiona. Na utakmicama sa Realom pokazali su kvalitet i zato ćemo morati da budemo veoma oprezni.

Za detaljniji prikaz kliknite na sliku

Liga šampiona je posebno takmičenje. Nemanja je u poslednje tri godina odigrao niz velikih utakmica, a ima i omiljenih mečeva koje bi opet rado pogledao.

- Koliko mi je najlepši trenutak bio osvajanje nove titule u Premijer ligi, toliko me je rastužio i poraz u finalu Lige šampiona od Barselone. Od ostalih mečeva, nekako ću najviše pamtiti meč Čelsija i Barselone u Londonu. Zbog svega, dva gola, drame, gužve na kraju.

Za praznike, Nemanja ostaje u Engleskoj.

- Tako je godinama. Biću u krugu porodice ovde u Mančesteru. Ana, Stefan, Luka i ja, tako je najlepše. Trećeg već igramo u kupu sa Lidsom, znači biće radno. Ali za promenu, za Novu godinu konačno neću biti u karantinu!

Fudbal i posle fudbala

Nemanja Vidić igra na vrhunskom nivou, ali kaže da još uvek nije siguran čime će se baviti kada završi igračku karijeru.

- Nisam još razmišljao o tome šta ću posle. Planiram da igram na ovom nivou bar još četiri ili pet godina, posle toga, videćemo. Verovatno ću ostati u fudbalu, to mi je donelo sve i ne bih mogao bez njega. Ne bih isključio ni trenerski posao, otvaranje neke akademije, razmisliću, ima vremena - kaže Nemanja.

Samo da zdravlja bude

Za kraj, najveće želje.

- Samo da budem zdrav, sve ostalo će doći samo po sebi. To isto uz puno sreće i uspeha na svim poljima želim i čitaocima „Blica" - poručio je najbolji fudbaler Mančester junajteda u protekloj sezoni.

Ne mogu da zamislim Mančester bez Fergusona

Jedan od velikih aduta šampiona Engleske je iskustvo Aleksa Fergusona. Ušao je u 24. sezonu kako vodi tim sa „Old Traforda", ali sve češće se pominju i eventualne zamene. Poslednji kandidati su Žoze Murinjo i Pep Gvardiola. Vidić ne bi da prognozira naslednika.

- Iskreno, ne mogu da zamislim ovaj klub bez Aleksa Fergusona! Ko god da dođe posle njega, biće na mukama da postigne ono što je on. Ne razmišljam o tome, Ferguson može još dugo da radi ovaj posao - smatra Vidić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sto miliona razloga da mu se divite

Izvor: Danas, 28.Dec.2009, 22:30

Najbolji fudbaler planete za 2009. godinu po izboru FIFA, ali i eminentnog sportskog časopisa Frans fudbal, jeste Argentinac Leonel Mesi, koji je kod oba priznanja osvojio gotovo duplo više glasova od direktnih konkurenata (Ronalda, Kake, Inijeste i Ćavija). Mesi je prošle sezone osvojio sve što...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.