Vicešampion sveta suspendovan zbog kršenja antidoping pravila

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 14:50

Vicešampion sveta suspendovan zbog kršenja antidoping pravila

Svetski vicešampion na 5.000 metara španski atletičar Mohamed Katir privremeno je suspendovan jer je propustio tri doping testa.

Sportisti moraju da obaveste nadležne o svom boravištu kako bi bili na raspolaganju za doping testove koji se obavljaju van takmičenja, a tri propuštena testa u periodu od godinu dana smatraju se kršenjem pravila.

Katir, svetski rekorder u dvorani na 3.000 metara i evropski rekorder na 5.000 metara, najavio je žalbu na suspenziju, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da je prethodnih meseci bio podvrgnut brojnim testiranjima van takmičenja, kada je davao urin i krv i da je sve proteklo bez problema.

"Smatram da nema prekršaja koji proizilazi iz tri kvara na lokaciji u poslednjih 12 meseci. U nekim od grešaka na lokaciji koje je prijavila Jedinica za integritet, bio sam dostupan na tom mestu, na datum i u vreme koje sam odredio. Važno je imati na umu da se ne bavimo kršenjem doping pravila zbog upotrebe zabranjenih supstanci ili metoda, pa čak ni za izbegavanje doping kontrola van takmičenja", naveo je 25-godišnji atletičar.

U odgovoru na njegovu izjavu, Atletski savez Španije saopštio je da ostaje posvećen rigoroznom poštovanju antidoping okvira i da će poštovati odluke koje donesu nadležni.



"Integritet takmičenja i sportski duh predstavljaju temeljne stubove čistog i poštenog sporta i moraju se braniti iznad svakog sportskog dostignuća",
naveo je Savez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.